Adakah mungkin untuk mengumpulkan kira-kira 200-300 cendekiawan untuk menyelamatkan Malaysia dengan menetapkan dan kembali semula kepada prinsip asas pembinaan negara untuk menyatukan masyarakat majmuk dan menjadikan Malaysia sebuah negara hebat bertaraf dunia?

Saya berterima kasih kepada ahli keluarga, rakan-rakan, dan rakan seperjuangan saya dalam mengejar Impian Malaysia.

Perkara ini adalah satu perjalanan yang panjang dan saya tidak jangka untuk masih berada di sini dan terus maju ke hadapan, berjuang untuk sebuah Malaysia yang lebih baik.

Saya telah bersara daripada politik barisan hadapan, tetapi saya belum bersara daripada politik — bersara dari politik hanya boleh dilakukan selepas kita meninggalkan dunia ini.

Saya telah bergelut dengan masalah peranan baru dalam hal ehwal negara Malaysia.

Saya akan memberitahu anda rahsia tentang apa yang saya fikirkan baru-baru ini, sama ada mungkin untuk kita kumpulkan kira-kira 200-300 cendekiawan untuk menyelamatkan Malaysia dengan menetapkan dan kembali semula kepada prinsip asas pembinaan negara untuk menyatukan masyarakat majmuk dan menjadikan Malaysia sebuah negara hebat bertaraf dunia.

Seorang ahli akademik memberitahu saya bahawa bilangan cendekiawan awam di Malaysia boleh dikira dengan jari.

Saya tidak akan mengambil pandangan sempit tentang “cendekiawan awam” sebaliknya saya mengambil pengertian yang luas — mana-mana rakyat Malaysia, sama ada siswazah atau bukan siswazah, yang bersedia untuk mengambil bahagian dalam wacana hal ehwal awam masyarakat. Tanpa mengira bidang akademik atau kepakaran profesional, para cendekiawan awam akan menangani masalah masyarakat dan terlibat dengan isu global mengenai kebenaran, perkara yang betul dan salah, dan pertimbangan masa.

Himpunan ini akan lebih besar daripada G25 tetapi tidak terhad kepada bekas penjawat awam. Ia akan menjadi seperti Aliran di pentas Malaysia.

Adakah perkara ini boleh dilakukan? Saya ingin mendengar pandangan anda.

Tidak lama lagi, kita akan tiba dua peristiwa “100 Hari”.

Dua minggu dari sekarang akan menandakan 100 hari sejak penubuhan Kerajaan Perpaduan Anwar.

Sejak dua bulan yang lepas, rakyat Malaysia hidup dengan harapan untuk Malaysia yang lebih baik.

Saya memberitahu Azalina Othman Said, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Undang-undang dan Pembaharuan Institusi di Pulau Pinang semalam bahawa Parlimen tujuh minggu sekarang adalah sangat penting, kerana pada penghujungnya pada 30 Mac, rakyat Malaysia diyakinkan dengan harapan mereka yang Malaysia sedang ditetapkan semula, kembali kepada prinsip asal pembinaan negara untuk bangkit semula untuk menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia yang bersatu padu.

Pada masa yang sama, ada 100 hari lagi sebelum Pilihan Raya Negeri diadakan di Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan, dan Terengganu yang akan menentukan sama ada akan adanya kestabilan politik yang berterusan dan sama ada hajat Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong untuk tidak perlu melantik Perdana Menteri ke-11 sebelum tamatnya penggal pemerintahan baginda pada Januari tahun hadapan akan tercapai.

Kita berada dalam masa yang mencabar.

Kita perlu pastikan kerajaan perpaduan Anwar bertahan selama lima tahun, tetapi lebih penting lagi, kita mesti memastikan bahawa “masyarakat madani” Malaysia di bawah kerajaan perpaduan Anwar adalah satu masyarakat yang akan menjadikan Malaysia sebuah negara berkelas dunia yang berpandukan demokrasi, kedaulatan undang-undang, tadbir urus yang baik, anti-rasuah, dan mempunyai sistem ekonomi, pendidikan, dan sosial yang bertaraf dunia.

Saya telah berada dalam DAP selama 58 tahun, bermula ketika saya masih muda, dengan impian untuk sebuah Malaysia majmuk yang adil, saksama dan bersatu padu.

Semasa saya di sekolah pada tahun lima puluhan, kita dididik menjadi orang Malaya dan kemudiannya orang Malaysia, dan bukan hanya menjadi orang Melayu, Cina, India, Kadazan, dan Dayak.

Kita akan terus menjadi orang Melayu, Cina, India, Kadazan, dan Dayak, yang merupakan identiti etnik kita. Kita juga akan terus menjadi Muslim, Buddha, Hindu atau Kristian, yang merupakan identiti agama kita. Tetapi kita mempunyai identiti kebangsaan bersama sebagai rakyat Malaysia.

Malaysia hanya boleh menjadi hebat jika kita dapat bersatu sebagai rakyat Malaysia, menggabungkan kekuatan identiti etnik, agama, bahasa, dan budaya kita yang pelbagai untuk menjadikan Malaysia sebuah negara bertaraf dunia untuk kebaikan rakyat dan dunia.

Ada satu masa pada ketika dahulu, di mana menjadi satu perkara yang memalukan untuk menjadi rakyat Malaysia di dunia. Kita perlu pastikan perkara ini kekal dalam masa lampau dan tidak berulang sama sekali lagi.

Kita mahu semua rakyat Malaysia, dengan pelbagai identiti etnik, agama, bahasa, dan budaya, mengutamakan identiti mereka sebagai rakyat Malaysia, bukannya pertamanya menjadi orang Melayu, Cina, India, Kadazan, Dayak atau Islam, Buddha, Hindu, Kristian.

Inilah yang diajarkan oleh Perlembagaan dan Rukun Negara kepada kita. Kita mesti kembali kepada prinsip pembinaan negara ini.

Saya amat terkejut apabila bekas Menteri Kabinet, Rafidah Aziz, menamakan autobiografinya “Malaysian First”.

Saya berterima kasih kepada Kee Thuan Chye atas biografinya Jilid Satu dengan tajuk: “Lim Kit Siang — Malaysian First.”

Izinkan saya membuat kesimpulan dengan harapan bahawa semua rakyat Malaysia akan menjadi Malaysian First, sambil mengekalkan identiti etnik, agama dan budaya masing-masing.

Lim Kit Siang Veteran DAP