Dalam PRU15, Malaysia perlu berazam untuk menjadi negara terbaik OIC dalam carta TI CPI dan bukannya tewas kepada lima negara OIC lain dan berkemungkinan ditinggalkan di belakang 10 negara OIC lain menjelang akhir dekad ini

Amaran Sultan Nazrin Perak pada hari Khamis lepas kepada rakyat Malaysia untuk “bersilat dengan segala helah untuk menafikan kewujudan ‘gajah’ rasuah yang nyata yang berlaku di depan mata kita” adalah paling tepat pada masanya.

Ini adalah kerana kita sedang berada pada titik di mana rakyat Malaysia mesti memutuskan sama ada untuk bersatu-padu menyelamatkan negara daripada malapetaka rasuah dan kleptokrasi atau menyerah kalah kepada penyakit rasuah dan membiarkan negara kita menjadi negara sebuah gagal dan sebuah rejim kleptokrasi.

23 Ogos 2022 mungkin akan terbukti sebagai tarikh di mana rakyat Malaysia boleh berharap dan berusaha semula, bahawa Malaysia masih belum mencapai tahap yang tidak boleh diselamatkan, di mana orang-orang yang berakal dan berintegriti berserah sepenuhnya, sama ada untuk berhijrah dan mencetuskan Disapora Malaysia kedua, atau menerima dengan pasrah Malaysia menjadi sebuah negara gagal dan sebuah kleptokrasi.

Bolehkah Malaysia menetapkan semula prinsip dan dasar pembinaan negara untuk memenuhi potensinya sebagai pertemuan empat tamadun hebat untuk menjadi sebuah negara majmuk besar bertaraf dunia, memenuhi aspirasi Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman, untuk Malaysia menjadi “sinar cahaya kepada dunia yang sukar dan terganggu”.

Ucapan Perdana Menteri, Ismail Sabri di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu akan lebih berkesan dan memberi impak sekiranya Malaysia berjaya menjadi “sinar cahaya kepada dunia yang sukar dan terganggu” dan bukannya sebuah negara yang berada dalam hala tuju untuk menjadi sebuah negara gagal dan satu rejim kleptokrasi.

Dalam melancarkan buku Profesor Kamal Hassan “Korupsi dan Kemunafikan dalam Politik Melayu Islam”, Sultan Nazrin menganggap rasuah sebagai “penyakit” dan “kanser” yang telah merebak dalam masyarakat.

Tegasnya, rasuah tidak boleh dipandang ringan dan penilaian yang jujur terhadap rasuah wajib dilakukan berdasarkan fakta, sebagai bukti bahawa kita benar-benar serius dalam memerangi dan membanteras rasuah, walaupun sehingga ke tahap menghapuskan rasuah secara sepenuhnya.

Baginda berkata daripada 180 negara yang telah dinilai oleh Transparency International (TI), Malaysia jatuh daripada kedudukan ke-57, memperoleh markah 52 pada tahun 2020, kepada tempat ke-62 dengan markah 48 pada tahun 2021 – meletakkan Malaysia dalam kelompok dua pertiga negara dunia yang menerima markah yang lebih rendah dari 50.

Dalam Indeks Persepsi Rasuah TI (CPI) tahunan pertama yang diterbitkan pada tahun 1995, Malaysia berada jauh di hadapan China, India, Indonesia dan negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), tetapi dalam tiga dekad yang lepas, China, India dan Indonesia telah mencatatkan kemajuan besar dalam dalam memerangi rasuah sehingga Malaysia berkemungkinan ditinggalkan di belakang China, India dan Indonesia menjelang penghujung dekad ini.

Dalam TI CPI pertama pada tahun 1995, Malaysia adalah negara OIC teratas, tetapi dalam TI CPI 2021, kita telah ditinggalkan di belakang lima negara OIC, iaitu Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Brunei, Oman dan Arab Saudi.

Saya takut untuk membaca laporan TI CPI 2022 untuk Malaysia, kerana ia pastinya akan menjadi lebih teruk.

Jika Malaysia tidak bangkit dan mempergiatkan usaha kita dalam memerangi rasuah, kita akan tewas bukan sahaja kepada China, India dan Indonesia menjelang akhir dekad ini, tetapi juga akan tewas kepada sekurang-kurangnya sepuluh negara OIC lain seperti Jordan, Senegal, Tunisia, Maldives, Bahrain, Kuwait, Burkina Faso, Maghribi, Suriname, Turki, Indonesia dan Kazakhstan.

Lima tahun lepas, ketika melancarkan buku Shahreen Kamaluddin, ‘Fulfilling A Legacy – Tun Razak Foundation’, Sultan Nazrin bertitah, enam puluh tahun selepas Merdeka, rasuah telah menjadi salah satu penyakit utama Malaysia.

Baginda berkata, sekiranya Tun Razak masih hidup hari ini, beliau akan kecewa melihat empat senario berlaku dalam negara – salah satunya ialah rasuah yang berleluasa di negara ini.

Rakyat Malaysia tidak boleh hilang harapan kepada Malaysia atau Impian Malaysia untuk menjadi negara majmuk bertaraf dunia yang mencapai kecemerlangan dalam setiap bidang yang diceburi manusia.

Kita mesti berani untuk berhadapan dengan masalah utama dalam negara – seperti rasuah, yang mesti dihapuskan tanpa sebarang toleransi dari peringkat yang paling tinggi negara hinggalah ke peringkat terkecil dengan Perdana Menteri menunjukkan contoh integriti.

Dalam PRU15, Malaysia perlu berazam untuk menjadi negara terbaik OIC dalam carta TI CPI dan bukannya tewas kepada lima negara OIC lain dan berkemungkinan ditinggalkan di belakang 10 negara OIC lain menjelang akhir dekad ini.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri