Kegagalan Zahid menjadi saksi dalam perbicaraan SRC Najib untuk memberi keterangan bahawa dia telah bertemu dengan keluarga Arab yang menderma wang tunai ke dalam akaun Najib menguatkan pendirian sembilan hakim bahawa pembelaan derma Arab Najib adalah “tidak boleh dipertahankan” dan “tidak mampan”

Kegagalan Presiden, UMNO Zahid Hamidi, untuk menjadi saksi dalam perbicaraan SRC International bekas Perdana Menteri, Najib Razak, untuk memberi keterangan bahawa dia telah bertemu dengan keluarga Arab yang menderma wang tunai ke dalam akaun Najib menguatkan pendirian sembilan hakim Malaysia bahawa pembelaan derma Arab Najib “tidak boleh dipertahankan” dan “tidak mampan”.

Setakat ini, selain Zahid, tiada ada sesiapa yang telah bertemu dengan penderma Arab yang misteri itu secara fizikal, malah delegasi yang dihantar oleh Peguam Negara ketika itu, Apandi Ali, ke Riyadh pada tahun 2015 telah gagal untuk bertemu dengan penderma Arab yang bermisteri dan dongeng itu.

Zahid perlu menjelaskan kepada rakyat Malaysia, terutamanya penyokong kempen “Malu Apa BOSSku”, kenapa dia tidak menawarkan diri untuk menjadi saksi untuk membersihkan Najib daripada tuduhan bahawa alasan pembelaan derma Arab ini tidak boleh dipertahankan dan tidak mampan?

Pengakuan mengejutkan Apandi bahawa delegasinya ke Riyadh pada tahun 2015 gagal menemui sesiapa daripada “penderma Arab dongeng” ini hanya diketahui pada tahun 2021 (enam tahun selepas peristiwa itu) daripada keterangan Apandi sendiri dalam saman fitnahnya terhadap saya, dan boleh didapati dalam penghakiman 100 mukasurat Hakim Mahkamah, Hakim Azimah binti Omar, (Perenggan 136/137), iaitu:

“136. Melalui keseluruhan keterangan Plaintif (Apandi), Plaintif telah gagal memberikan sebarang alasan kukuh di sebalik desakan membingungkan dia untuk menerima pakai naratif derma (semasa membebaskan Najib Razak) walaupun dia dengan mudah mengakui bahawa delegasi Riyadh dia telah gagal dalam misinya. untuk mengesahkan kebenaran di sebalik derma dongeng dan fantasi ini. Plaintif seterusnya gagal untuk memberikan sebarang justifikasi yang kukuh di sebalik keputusannya yang membingungkan untuk mengubah realiti mengenai kejayaan yang dikatakan oleh delegasi Riyadh (sementara dalam kebenaran dan realiti, delegasi Riyadh telah gagal bercakap atau bertemu dengan penderma dongeng).

“137. Plaintif juga gagal menjelaskan kekurangan pengetahuannya yang jelas di sebalik bukti dan kenyataan yang sepatutnya dikumpul oleh delegasi Riyadh, sehinggakan Plaintif tidak dapat mengingati nama penderma yang dongeng atau terkenal yang dia pertikaikan dengan sungguh-sungguh.”

Apandi mengambil masa enam tahun untuk mengakui bahawa delegasi Peguam Negara ke Riyadh pada 2015 gagal dalam misinya kerana gagal bercakap atau bertemu dengan penderma “dongeng” ini.

Berapa lama pulakah masa yang akan diambil Zahid untuk mengakui bahawa apa yang dia katakan dalam mesyuarat tahunan bahagian UMNO Sri Gading pada Ogos 2015 bahawa dia telah bertemu dengan wakil keluarga Arab yang menderma ke dalam akaun Najib adalah cerita dongeng juga?

Sekiranya perkara ini bukanlah satu cerita dongeng, Zahid patut mendedahkan namanya sekarang.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri