Anwar Ibrahim adalah calon Perdana Menteri ke-10 yang jauh lebih baik berbanding dengan Zahid Hamidi, Ismail Sabri, Muhyiddin Yassin, atau Hadi Awang

Pilihan Raya Umum ke-15 yang akan datang ini adalah pilihan raya untuk membentuk Kerajaan Persekutuan Malaysia, dan bukannya Kerajaan Negeri di Sarawak.

Setakat ini, hanya ada tiga gabungan politik yang boleh membentuk Kerajaan Persekutuan di Putrajaya selepas hari mengundi pada 19 November 2022: pertamanya gabungan UMNO-Barisan Nasional; kedua, gabungan Bersatu dan PAS dalam Perikatan Nasional; dan ketiga, gabungan PKR, DAP, Amanah, dan UPKO dalam Pakatan Harapan.

Calon-calon Perdana Menteri ke-10 kini sudah jelas: Zahid Hamidi atau Ismail Sabri untuk gabungan UMNO/BN; Muhyiddin Yassin atau Hadi Awang untuk Perikatan Nasional yang dianggotai Bersatu dan PAS; dan Anwar Ibrahim untuk Pakatan Harapan.

Pengundi Malaysia telah menolak gabungan UMNO-BN dalam PRU14 pada tahun 2018, kerana para pemimpin UMNO/BN telah mengkhianati prinsip asas penubuhan Malaysia untuk menjadikan negara kita sebagai sebuah negara majmuk hebat yang bertaraf dunia, sebagai satu “sinar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu” seperti yang dicita-citakan oleh Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman.

Daripada menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu”, kita telah terpesong jauh dan hanya menambahkan kegelapan dalam dunia dengan menjadi “kleptokrasi dalam bentuk yang terburuk”, bukan sahaja dengan skandal 1MDB, tetapi juga skandal-skandal kewangan yang lain, termasuklah dengan skandal kapal tempur pesisir (LCS) yang melibatkan RM9 billion yang didedahkan baru-baru ini.

Apa yang lebih buruk lagi, gabungan UMNO/BN terus mendokong idea “Ketuanan Melayu”, sedangkan selepas enam dekad membina negara, kita seharusnya bercakap mengenai “Ketuanan Malaysia” dan “Malaysian First” walaupun kita masing-masing kekal sebagai orang Melayu, Cina, India, Kadazan, atau Dayak.

Zahid Hamidi mendakwa yang UMNO/BN telah membawa pelbagai perkara hebat untuk Malaysia, jadi dia patut memberikan penjelasan mengenai perkara-perkara berikut:

1. Pada tahun 1965, satu Dolar Singapura adalah bersamaan dengan satu Ringgit Malaysia. Selepas enam puluh tahun, satu Dolar Singapura kini bernilai 3.3 Ringgit Malaysia. Adakah ini yang dikatakan Zahid sebagai kemajuan?

2. Sejak dari tahun-tahun awal penubuhan negara, kita terus-menerus ditinggalkan di belakang Taiwan, Singapura, Korea Selatan, Hong Kong, dan Vietnam. Pada kadar semasa, kita akan terus ditinggalkan di belakang lebih banyak negara. Mengapakah begini?

3. Apabila Transparency International (TI) mula menerbitkan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) pada tahun 1995, kita berada jauh di hadapan China, India, dan Indonesia. Namun, kini China, India, dan Indonesia telah merapatkan jurang ini dengan kerajaan yang bersih dan jujur dan berkemungkinan besar China akan mengatasi kedudukan Malaysia dalam carta TI CPI dalam dekad ini, dengan India dan Indonesia mengatasi kedudukan Malaysia dalam dekad yang akan datang. Mengapakah begini?

4. Kita mempunyai sekolah-sekolah dan universiti-universiti yang bagus dalam dekad-dekad awal negara kita, namun mereka kini ditinggalkan di belakang negara lain, dengan Malaysia berada dalam sepertiga terendah di dunia dalam pendidikan matematik dan sains.

Zahid mengatkaan yang Ismail Sabri akan menjadi Perdana Menteri sekiranya gabungan UMNO/BN menang. Saya tidak rasa yang Ismail Sabri benar-benar percaya dengan Zahid, walaupun dia terpaksa berpura-pura yang Zahid akan mengotakan janjinya ini.

Adakah kita mahu Muhyiddin “si penikam belakang” atau Hadi Awang, yang merupakan pelampau Islamis, menjadi Perdana Menteri – Hadi yang mengatakan rasuah dalam kalangan orang Islam tidak apa tetapi tidak boleh dalam kalangan orang bukan Islam?

Kedua-dua gabungan politik ini tidak menerima Malaysia sebagai masyarakat majmuk yang terdiri daripada pelbagai kaum, bahasa, agama, dan budaya. Hanya Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan sahaja yang mendokong konsep Malaysia majmuk untuk semua masyarakat pelbagai kaum dan agama yang telah menjadi Malaysia sebagai rumah mereka, bahawa untuk Malaysia menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia, kita perlu satukan semua kaum, agama, dan kawasan di dalam negara.

Kerana inilah Anwar Ibrahim adalah calon Perdana Menteri ke-10 yang lebih baik berbanding dengan calon-calon lain dari dua gabungan politik UMNO/BN dan Perikatan Nasional.

*PRU15 mungkin menjadi seperti PRU14 – di mana UMNO/BN mendahului sebelum PRU tetapi tidak selepas PRU*

Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 November 2022 mungkin menjadi seperti Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018 – di mana UMNO/Barisan Nasional mendahului sebelum pilihan raya namun tidak selepas keputusan diumumkan.

Semasa PRU14, saya berkempen untuk menumbangkan kerajaan UMNO/BN di seluruh negara, namun jika anda bertanya kepada saya pada pagi Hari Mengundi pada 9 Mei 2018, saya tidak akan katakan yang Pakatan Harapan akan menamatkan hegemoni politik UMNO/BN pada hari itu.

Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak sendiri pun amat yakin yang bukan sahaja mereka akan menang, malah bakal meraih majoriti dua pertiga di Parlimen sehinggalah penghujung hari mengundi pada 9 Mei 2018.

Namun, para pengundi, baik di dalam negara atau dari komuniti Diaspora Malaysia di seluruh dunia, melakukan usaha besar-besaran dan mengejutkan bukan sahaja Malaysia, tetapi seluruh dunia, dengan pertukaran kerajaan pada 9 Mei 2018.

Kita kini berada dalam situasi yang serupa untuk PRU15.

Gabungan UMNO/BN percaya yang mereka mendahului namun keputusan tidak berada dalam tangan mereka, sebaliknya akan ditentukan oleh para pengundi Malaysia yang berada di dalam dan di luar negara – sama ada kita memilih untuk permulaan baharu dengan menetapkan semula dan kembali kepada prinsip pembinaan negara untuk sebuah masyarakat majmuk, atau kita memilih untuk menjadi sebuah kleptokrasi, kakistokrasi, dan negara gagal yang berpecah belah menjelang ulang tahun ke-100 negara dalam empat dekad dari sekarang.

Saya kini berusia 81 tahun dan telah memberikan 57 tahun dari kehidupan saya untuk mengejar Impian Malaysia – Malaysia di mana terdapat kebebasan, keadilan, dan kehidupan yang baik untuk semua rakyat Malaysia, baik Melayu, Cina, India, Kadazan, atau Iban.

Sama ada kita orang Melayu, Cina, India, Kadazan, atau Iban, sama ada kita Islam, Buddha, Hindu, Taoist, atau Kristian, kita telah berkorban nyawa dan menitiskan air mata dan keringat demi matlamat yang sama – untuk memastikan anak-anak dan cucu-cucu kita menerima kehidupan yang lebih baik berbanding dengan kita.

Saya tidak akan berada di sini ketika ulang tahun ke-100 Malaysia, tetapi saya akan tetap berjuang untuk mengejar Impian Malaysia sehingga ke saat akhir saya.

Walaupun saya tidak lagi berada dalam politik barisan hadapan, saya akan terus memberikan jiwa dan raga saya untuk mengejar Impian Malaysia, bermula dengan cita-cita untuk menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10 untuk memulakan proses pemulihan dan pembaharuan negara supaya kita dapat menjadi sebuah negara majmuk hebat yang bertaraf dunia dan bukannya sebuah kleptokrasi, kakistokrasi, atau negara gagal menjelang ulang tahun ke-100 negara.

Inilah intipati PRU15 pada 19 November 2022 ini – untuk masa hadapan Malaysia, bukannya untuk menyelamatkan para pemimpin UMNO dan BN dari didakwa di mahkamah dan dihantar ke penjara!

Seperti ramai rakyat Malaysia yang lain, saya juga kecewa apabila kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan tidak dapat melakukan lebih banyak perkara – namun, mustahil untuk kita capai perkara yang dirancang untuk lima tahun dalam masa hanya 22 bulan.

Kita tidak pernah jangkakan pengkhianatan konspirasi Langkah Sheraton.

Namun, adakah kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan ini satu kegagalan penuh? Jika ya, Najib tidak akan berada dalam penjara sekarang ini dan para pemimpin UMNO dan BN tidak akan takut untuk didakwa dan dipenjara kerana rasuah.

Kita perlu perbaharui harapan kita untuk Malaysia yang lebih baik dan marilah kita lakukannya pada 19 November 2022?

Lim Kit Siang Veteran DAP