Mesej kepada pengundi di Malaysia bahawa apabila mereka mengundi dalam PRU 15, mereka sedang mengundi untuk lapan pilihan raya umum akan datang untuk menyokong Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10 bagi memulakan proses untuk menjadikan Malaysia sebuah negara majmuk bertaraf dunia yang hebat menjelang ulang tahun ke-100 Malaysia empat dekad dari sekarang dan bukannya untuk sebuah negara kleptokratik yang rosak dan gagal

Semalam, Anwar Ibrahim dinamakan sebagai calon Pakatan Harapan untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-10.

Saya ada pesanan khas kepada para pengundi di Malaysia malam ini.

Apabila mereka mengundi dalam pilihan raya umum ke-15, mereka sebenarnya mengundi untuk lapan pilihan raya umum akan datang untuk menyokong Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10 untuk memulakan proses bagi memastikan Malaysia menjadi sebuah negara majmuk bertaraf dunia yang hebat menjelang ulang tahun ke-100 negara, empat dekad dari sekarang, bukan menjadi sebuah negara kleptokratik yang rosak dan gagal.

Seperti kata-kata Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman, adakah Malaysia akan menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu” atau adakah Malaysia akan menjadi sebahagian daripada kegelapan dunia yang memerlukan sinar cahaya?

Proses untuk membina semula Malaysia adalah usaha yang memakan masa berdekad-dekad, bukannya lima tahun dalam satu kitaran pilihan raya umum dan tidak akan dicapai oleh Anwar, sebaliknya usaha ini mesti diteruskan oleh generasi baharu pemimpin Malaysia – tetapi bukan pemimpin Melayu, pemimpin Cina, Pemimpin India, pemimpin Kadazan atau pemimpin Iban yang tidak tahu apa itu erti untuk mengutamakan Malaysia.

Malaysia tidak boleh menjadi “sinar cahaya kepada dunia yang sukar dan terganggu” melainkan kita menghapuskan kegelapan yang semakin meningkat di Malaysia – ekonomi yang sakit yang ditinggalkan di belakang semakin banyak negara dalam enam dekad yang lepas, ditinggalkan di belakang Taiwan, Singapura, Korea Selatan, Hong Kong dan Vietnam dan lebih banyak negara lagi pada masa hadapan; kelumpuhan negara dan kelumpuhan politik akibat pengkhianatan prinsip asas pembinaan negara dengan masyarakat majmuk (demokrasi berparlimen, pemisahan kuasa, kedaulatan undang-undang, badan kehakiman yang bebas, meritokrasi, tadbir urus yang baik, integriti awam dengan rasuah yang minima, hormat terhadap hak asasi manusia dan negara majmuk yang bersatu-padu); dan pecah amanah, salah guna kuasa dan rasuah yang semakin berleluasa sehinggalah Malaysia dikenali sebagai “kleptokrasi dalam bentuk yang terburuk” di pentas dunia di mana Malaysia berada di belakang China, India dan Indonesia dalam Indeks Persepsi Rasuah terbitan Tranparency International.

Dua persoalan perlu ditanya: Pertama, adakah Malaysia wajar diselamatkan. Kedua, bolehkah Malaysia diselamatkan.

Rakyat Malaysia perlu menyatakan dengan lantang dan jelas dalam PRU 15 bahawa mereka tidak mahu Malaysia menjadi kleptokrasi global.

Presiden UMNO, Zahid Hamidi, mahu menjadikan Pilihan Raya Umum Ke-15 sebagai pertempuran untuk memastikan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional tidak didakwa di mahkamah kerana rasuah dan dihantar ke penjara – bukannya untuk penjanaan semula Malaysia untuk menjadi “sinar cahaya kepada dunia yang sukar dan terganggu”.

Perdana Menteri kesembilan, Ismail Sabri, nampaknya sedang bersaing dengan Perdana Menteri Britain, Liz Truss, untuk meraih anugerah sebagai Perdana Menteri yang paling teruk dengan tempoh berkhidmat terpendek di negara masing-masing.

Adakah Malaysia akan terus menjadi bahan jenaka, cemuhan dan ejekan di kawasan serantau dan arena antarabangsa, sedangkan Malaysia sepatutnya menjadi negara contoh di dunia ketiga, dan dalam kata-kata Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman, “sinar cahaya untuk dunia yang sukar terganggu”?

Malaysia belum mencapai tahap negara yang benar-benar hancur, berpecah-belah dan gagal walaupun kita telah terpesong jauh daripada hasrat asal kita untuk menjadi sebuah negara majmuk hebat yang bertaraf dunia.

Malaysia masih “boleh diselamatkan” dan perlu diselamatkan.

Malaysia adalah titik pertemuan empat tamadun hebat dunia – Melayu/Islam, Cina, India dan Barat.

Bolehkah Malaysia memanfaatkan nilai terbaik dari empat tamadun hebat ini untuk menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu”.

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, kita telah tersalah langkah dalam usaha membina negara dan terpesong daripada prinsip dan dasar asas pembinaan negara yang termaktub dalam Perlembagaan dan Rukun Negara, sehingga kita mempunyai Menteri yang tidak menerima prinsip pembinaan negara dan Rukun Negara ini.

Tetapi kita tidak boleh goyah atau menyerah.

Kita mesti terus berusaha untuk Impian Malaysia untuk Malaysia menjadi sebuah negara majmuk bertaraf dunia yang hebat, satu “sinar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu” dan bukannya hanya satu lagi “negara gelap dalam dunia yang sukar dan terganggu”.

Inilah erti PRU15 – untuk menjadikan Malaysia tempat yang lebih baik, lebih adil, lebih saksama dan lebih makmur untuk anak-anak kita dan cucu-cucu kita.

Lim Kit Siang Veteran DAP