Hadi perlu menjelaskan tindakan tidak bertanggungjawabnya dalam membuat tuduhan liar bahawa DAP mempromosikan Islamofobia sedangkan Pemerhati Islamofobia OIC tidak melaporkan satu kes Islamofobia pun di Malaysia selepas memantau semua bentuk Islamofobia di dunia untuk setiap hari selama 15 tahun yang lepas?

Presiden PAS, Hadi Awang perlu menjelaskan tindakan tidak bertanggungjawabnya dalam membuat tuduhan liar bahawa DAP mempromosikan Islamofobia sedangkan Pemerhati Islamofobia Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) tidak melaporkan satu kes Islamofobia pun di Malaysia selepas memantau semua bentuk Islamofobia di dunia untuk setiap hari selama 15 tahun yang lepas?

Saya telah meneliti 14 laporan mengenai Islamofobia yang diterbitkan oleh Pemerhati Islamofobia OIC sejak 2007, yang merupakan laporan berwibawa tentang masalah Islamofobia di dunia, tetapi saya tidak dapat menemui satu kes Islamofobia di Malaysia yang dilaporkan dalam laporan di 15 tahun lepas.

Saya tidak fikir Islam mengajar pendakwah dan pengikutnya untuk bercakap bohong dan dusta, dan menjadi kewajipan kepada Hadi Awang, selaku Presiden PAS, untuk menjelaskan perkara tuduhannya ini.

Seperti yang diceritakan oleh seorang wartawan veteran, Terence Netto, dua hari lepas, pada tahun 2013 Hadi mengetuai sekumpulan pemimpin PAS untuk bertemu dan menggesa Anwar Ibrahim untuk memberi laluan kepada pilihan PAS supaya Tengku Razaleigh Hamzah menjadi calon perdana menteri pilihan mereka – sekiranya Pakatan Rakyat menang dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Hadi dan “kumpulan pemimpin PAS” ini juga bertemu saya tetapi saya enggan bersetuju, dengan menyatakan bahawa DAP akan mematuhi komitmen kami bahawa Anwar Ibrahim kekal sebagai calon Perdana Menteri Malaysia. Jika tidak, DAP dengan PAS, sebagai dua daripada tiga parti-parti komponen dalam gabungan Pakatan Rakyat, akan menang dalam persoalan mengenai isu ini, walaupun saya tidak tahu sama ada Hadi telah memperoleh sebarang persetujuan di kalangan pemimpin PKR mengenai isu itu.

Tetapi episod 2013 ini tidak boleh menjadi alasan untuk Hadi melemparkan tuduhan liar dan melulu yang mengatakan DAP sebagai mempromosikan Islamofobia.

Saya menunggu jawapan Hadi.

Lim Kit Siang Veteran DAP