Dua persoalan yang ditanya oleh rakyat Malaysia: Adakah Kerajaan Anwar akan bertahan selama lima tahun dan adakah akan ada satu lagi konspirasi Langkah Sheraton untuk menumbangkan sebuah kerajaan yang dipilih?

Dua persoalan yang ditanya oleh rakyat Malaysia adalah:

  1. Adakah Kerajaan Anwar akan bertahan selama lima tahun sehingga Pilihan Raya Umum ke-16 pada tahun 2027?
  2. Akan adakah satu lagi konspirasi seperti Langkah Sheraton untuk menumbangkan kerajaan yang dipilih rakyat untuk membawa masuk kerajaan pintu belakang yang ketiga di Malaysia?

Kerana inilah saya menyokong cadangan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, untuk mengadakan undi percaya di Parlimen pada 19 Disember 2022, memandangkan Presiden PAS, Hadi Awang, sedang mencuba untuk mewujudkan satu lagi konspirasi Langkah Sheraton untuk menumbangkan kerajaan pimpinan Anwar Ibrahim.

Hadi — yang mengatakan dirinya sebagai dalang di sebalik konspirasi Langkah Sheraton yang menumbangkan kerajaan Pakatan Harapan pada bulan Februari 2020 selepas hanya 22 bulan kini sedang — kini sedang menyebarkan penipuan dan fitnah baharu mengenai DAP dengan menuduh DAP sebagai mempromosikan Islamofobia.

Tidak ada keperluan untuk memberikan reaksi keterlaluan terhadap penipuan dan fitnah-fitnah Hadi mengenai DAP ini, tetapi penipuan dan fitnahnya yang menuduh DAP sebagai mempromosikan Islamofobia ini tidak boleh dibiarkan tidak dicabar.

Islamofobia adalah satu tuduhan yang berat, terutamanya dalam konteks masyarakat majmuk seperti di Malaysia, dan kerana inilah saya telah mencabar Hadi untuk mengemukakan bukti atau menarik semua tuduhannya ini.

Satu cubaan oleh Pemuda PAS untuk memberikan bukti yang DAP mempromosikan Islamofobia ini amatlah tidak masuk akal dan melucukan kerana ia hanya menunjukkan kegagalan mereka untuk memahami maksud Islamofobia.

Apakah itu Islamofobia? Wikipedia menjelaskan Islamofobia sebagai ketakutan, kebencian, atau prejudis terhadap agama Islam atau orang Islam secara amnya, terutamanya apabila dilihat sebagai sebuah kuasa geopolitik atau sumber keganasan.

Para pemimpin DAP tidak takut, benci, atau mempunyai apa-apa prejudis terhadap agama atau orang Islam.

Malah, dalam pilihan raya umum yang ditandingi DAP pada tahun 1969, DAP telah meletakkan calon Melayu, dan dua orang Ahli Dewan Undangan Negeri Melayu telah dipilih — seorang di Perak dan seorang di Negri Sembilan.

Kini, dalam Pilihan Raya Umum ke-15, kita ada tiga orang Ahli Parlimen Melayu — Syahredzan Johan (Bangi), Young Syefura Othman (Bentong), dan Syerleena Abdul Rashid (Bukit Bendera).

Sebelum ini, DAP mempunyai orang Ahli Parlimen Melayu — Tengku Zulpuri Shah Raja Puji (Raub), Zairil Khir Johari (Bukit Bendera), dan Ahmad Nor (Bayan Baru).

Kita juga ada ADUN Melayu di Johor, Melaka, Negri Sembilan, Selangor, Pahang, Perak, dan Pulau Pinang.

Bagaimanakah Hadi boleh menuduh DAP mempromosikan Islamofobia?

Pengerusi Kebangsaan DAP, Lim Guan Eng, adalah satu-satunya pemimpin politik di Malaysia yang pernah mengorbankan masa hadapan kerjaya politiknya sebagai Ahli Parlimen, malah ke penjara, dengan melintasi garisan etnik, untuk mempertahankan maruah seorang gadis Melayu bawah umur, ketika dia merupakan Ahli Parlimen Kota Melaka pada tahun 90-an.

Adakah ini Islamofobia?

Semasa saya merupakan Ahli Parlimen, saya telah melawat Mesir, Jordan, Turkiye, dan Indonesia, berjumpa dengan para pemimpin Islam seperti Rached Ghannouchi, Presiden Parti Ennahdha di Tunisia untuk belajar mengenai Islam yang saya lihat sebagai salah satu agama hebat dunia.

Adakah ini Islamofobia?

Saya tahu dalam Pilihan Raya Umum ke-15, ada pengundi Melayu yang tidak mengundi DAP kerana mereka percaya yang sayalah punca rusuhan 13 Mei 1969 di Kuala Lumpur, walaupun saya pada ketika itu berada di Kota Kinabalu dan bukannya Kuala Lumpur selepas selesainya Pilihan Raya Umum 10 Mei 1969.

Kerana inilah selepas Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 November 2022, saya mencadangkan supaya semua gabungan dan parti-parti politik untuk menjadikan Malaysia negara pertama di dunia yang mengambil tindakan terhadap masalah terbesar dalam era maklumat — politik toksik penipuan, fitnah, kebencian, perkauman, dan keagamaan.

Cadangan ini kini semakin mendesak dan diperlukan.

Adakah PAS, di bawah pimpinan Hadi, akan membuat komitmen untuk menjauhkan parti tersebut dari politik toksik penipuan, fitnah, kebencian, perkauman, dan keagamaan yang memecah belahkan masyarakat ini?

Kita tidak boleh biarkan politik toksik ini untuk mengalihkan perhatian negara dari isu besar yang berada di hadapan kita sekarang — bagaimana untuk mencapai semula impian kita untuk menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang sukar dan terganggu” memandangkan Malaysia telah jatuh ke tempat negara-negara biasa selepas enam dekad dan kita tidak mahu negara yang tercinta ini menjadi sebuah negara gagal, berpecah belah, dan kleptokratik menjelang ulang tahun ke-100 negara.

Tetapi kita perlulah pertamanya, mengakui yang kita telah gagal dalam usaha membina negara selepas enam dekad dan berazam untuk tidak berakhir sebagai sebuah negara gagal, berpecah belah, dan kleptokratik selepas 100 tahun usaha membina negara.

Saya bukanlah seorang calon dalam Pilihan Raya Umum ke-15, tetapi saya telah ke lapan buah negeri dan mencatatkan kira-kira 15,000 kilometer perjalanan dalam dua minggu tempoh berkempen, dan ke mana-mana sahaja yang saya pergi, saya tidak melihat sentimen anti Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, Islam, Buddha, Hindu, atau Kristian di lapangan, mengesahkan kepercayaan saya bahawa rakyat Malaysia adalah suatu masyarakat yang amatlah bertoleransi dan sensitif.

Tetapi, semasa tempoh berkempen, ada parti-parti politik dan watak-watak tertentu yang mahu rakyat Malaysia untuk merasakan seakan-akan orang Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, Islam, Buddha, Hindu, atau Kristian semuanya terancam dan bakal terhapus.

Mengapakah begini? Siapakah yang cuba untuk mengancam kewujudan kita semua di Malaysia?

Saya sentiasa percaya yang Malaysia boleh menjadi sebuah negara majmuk hebat kerana kita berada di titik pertemuan empat tamadun hebat dunia — Melayu/Islam, Cina, India, dan Barat — dan sekiranya kita dapat menggunakan nilai-nilai terbaik dari keempat-empat tamadun hebat ini, kita mampu untuk menjadi sebuah negara hebat, yang jauh lebih hebat berbanding dengan negara-negara di Timur Tengah, China, India, atau Indonesia.

Apakah yang menyekat kita dari memanfaatkan kedudukan strategik kita sebagai titik pertemuan empat tamadun hebat dunia?

Marilah kita jadikan Malaysia negara pertama di dunia yang menyelesaikan masalah terbesar era maklumat — dengan menyelesaikan masalah politik toksik penipuan, kebencian, fitnah, perkauman, dan keagamaan.

Lim Kit Siang Veteran DAP