Cahaya di penghujung terowong pandemik Covid-19 semakin cerah tetapi kita harus tetap waspada memandangkan telah muncul varian baharu Omicron Covid-19

Cahaya di penghujung terowong pandemik Covid-19 semakin cerah tetapi kita mesti kekal berwaspada memandangkan kemunculan varian virus Covid-19 baharu, Omicron -- untuk terus mematuhi arahan pemakaian pelitup muka, menggunakan pengudaraan yang baik dan mengelakkan sentuhan rapat dengan terlalu ramai orang dan untuk mendapatkan vaksin atau mendapatkan suntikan penggalak.

Semalam, kita merekodkan 4,087 kes harian baharu Covid-19 – terendah dalam 197 hari – petunjuk paling kuat yang kita boleh berharap untuk melepasi garisan 4,000 untuk turun di bawah paras 4,000 kes harian baharu Covid-19 selepas bergelut selama enam minggu dengan jumlah kes dalam lingkungan 4,500 – 6,500 untuk kes harian baharu, malah kembali ke hari pra-Darurat pada 11 Januari 2021 apabila kita merekodkan 2,232 kes harian baharu Covid-19 dan empat korban Covid-19.

Tetapi kita mesti kembali lebih jauh untuk menamatkan gelombang Covid-19 terpanjang di dunia kerana Malaysia telah mengalami gelombang Covid-19 ketiga sejak pilihan raya negeri Sabah pada September tahun lepas – berlangsung selama 14 bulan!

Ramai rakyat Malaysia masih mempunyai tanggapan yang salah mengenai memorandum persefahaman (MOU) keyakinan-pembekalan-pembaharuan (CSR) yang ditandatangani Pakatan Harapan dengan Perdana Menteri Ismail Sabri, seolah-olah Pakatan Harapan telah tidak lagi menjadi gabungan Pembangkang dan telah dikaitkan dengan kerajaan Ismail Sabri. kerajaan.

Semua ini tidak benar. Pandemik Covid-19 adalah salah satu sebab utama MOU CSR ditandatangani.

Semasa Ismail Sabri mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kesembilan, kita merekodkan 22,262 kes harian baharu Covid-19 dengan 233 kematian harian Covid-19, dengan jumlah kumulatif 1,535,286 kes Covid-19 dan 13,936 kematian Covid-19.

Sekiranya peningkatan mendadak kes Covid-19 dan kematian tidak diawasi, kita boleh mencapai jumlah kumulatif lima juta kes Covid-19 dan kira-kira 100,000 kematian Covid-19.

MOU CSR mungkin telah menyelamatkan nyawa kira-kira 60,000 – 70,000 orang kerana jumlah kumulatif hari ini ialah 2,627,903 kes Covid-19 dan 30,370 kematian.

Tetapi kadar penurunan lonjakan kes harian baharu Covid-19 dan kematian harian Covid-19 adalah sangat perlahan dan tidak boleh diterima, sehingga kita ketinggalan di belakang Indonesia dan juga India.

Indonesia semalam merekodkan 176 kes harian baharu dan 11 kematian Covid-19 dan telah merekodkan kes harian baharu Covid-19 dalam julat tiga digit selama tujuh minggu sejak 14 Oktober dan julat dua digit untuk kematian harian Covid-19 selama lapan minggu sejak 3 Oktober.

Semalam, Malaysia kalah kepada India dalam kes harian baharu Covid-19 -- India merekodkan 2,765 kes berbanding 4,807 kes di Malaysia.

Jika kita tidak mencapai sedikit kestabilan politik dengan MOU CSR, permainan politik "Siapa Perdana Menteri Malaysia" akan menjadi permainan utama.

DAP dan Pakatan Harapan tidak menyokong Belanjawan 2022 tetapi kita tidak mahu menjadikan permainan “Siapa Perdana Menteri Malaysia” dan kami tidak gemar terhadap mereka yang mengintai kedudukan Perdana Menteri, termasuk Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin dari Bersatu and Zahid Hamidi, Hishammuddin Hussein, Ahmad Mazlan malah Najib Razak dari UMNO, menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Hanya satu perkara yang pasti: Bukan Anwar Ibrahim kerana Pakatan Harapan tidak dapat memperoleh sokongan majoriti di Parlimen untuk menamakan beliau sebagai Perdana Menteri.

MOU CSR tidak mengikat DAP dan Pakatan Harapan untuk menyokong Belanjawan 2022 yang bersifat perkauman, tidak adil dan berat sebelah. Ia hanya mengikat DAP dan PH untuk tidak menolak Belanjawan 2022, yang bermakna Ismail Sabri terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri kerana ia sama dengan undi tidak percaya.

Kini, sama ada MOU CSR boleh bertahan sehingga Julai 2022 menjadi persoalan berikutan kemenangan besar UMNO dalam pilihan raya negeri Melaka – di kerusi tetapi bukan dalam undi.

Sementara pemimpin UMNO, seperti Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Presiden, Mohamad Hassan, Ketua Pemuda UMNO Asyraf Wajdi Dusuki dan juga Najib Razak mendesak untuk pilihan raya umum ke-15 diadakan lebih awal, penganalisis politik sebulat suara dalam pandangan mereka bahawa kemenangan BN di Melaka adalah berita buruk untuk Ismail Sabri.

Ini kerana Ismail Sabri mesti membuat keputusan sama ada mahu mengalah kepada tekanan pemimpin UMNO untuk membatalkan MOU CSR dan mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 lebih awal, dan menjadi Perdana Menteri dengan tempoh paling singkat lebih pendek daripada Muhyiddin Yassin, atau menjadi Perdana Menteri yang mengotakan janjinya dalam MOU CSR untuk tidak mengadakan pilihan raya umum sehingga Julai 2022.

Rakyat Malaysia akan mengetahui pada 8 Disember sama ada Najib akan berjuang untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Jika pada tarikh itu, Mahkamah Rayuan membatalkan sabitan kes rasuah RM42 juta SRC International dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, berkemungkinan Najib akan melaksanakan rancangannya untuk kembali sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-10 dalam Pilihan Raya Umum ke-15, sekaligus mengetepikan Ismail Sabri.

Dalam masa sembilan hari, rakyat Malaysia akan tahu sama ada kleptokrasi akan kembali mencengkam negara kita.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri