#kerajaangagal76 -- JKJAV harus mempertimbangkan insentif untuk mempercepatkan program imunisasi kebangsaan untuk memastikan bahawa vaksinasi tidak menjadi titik lemah negara dalam memerangi wabak Covid-19 sedangkan ia sepatutnya menjadi pengubah keadaan walaupun bukan penawar ajaib

Kekecewaan dan kemarahan rakyat dapat dilihat apabila berhadapan dengan kesulitan teknikal sistem MySejahtera semasa cuba mendapatkan temu janji untuk vaksinasi AstraZeneca pada hari Selasa lepas.

Walaupun Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin (JKJAV) telah meminta maaf atas kekeliruan dan masalah teknikal ini, pihaknya masih belum berjaya mendapatkan semula kepercayaan dan keyakinan masyarakat.

Persoalannya ialah apakah JKJAV telah mendapatkan pengajaran dari bentuk laman web yang buruk pada hari Selasa, memandangkan belum ada sesiapa yang bertanggungjawab atas kegagalan teknikal sistem MySejahtera ini.

Golongan profesional IT di seluruh negara percaya sistem ini tidak dibina untuk menguruskan berjuta-juta permintaan secara serentak.

Laman web biasa tidak sama dengan laman pendaftaran, yang harus berinteraksi dengan banyak laman web lain untuk menghantar dan menerima data.

Lebih dari satu juta slot diedarkan kira-kira sejam selepas pendaftaran dibuka, dengan orang ramai segera meluahkan kemarahan mereka di media sosial mengenai pelbagai halangan teknikal yang mereka hadapi di laman web JKJAV.

Selain tidak dapat melihat pusat vaksinasi walaupun telah memuatkan semula laman web, mereka juga dihalang daripada menghantarkan permohonan mereka berkali-kali. Terdapat juga banyak aduan dari pemohon yang mengatakan tarikh temujanji mereka tidak muncul selepas mereka mengklik di negeri masing-masing.

Antara aduan lain termasuklah pemohon yang tidak menerima pengesahan selepas menyelesaikan pendaftaran, membuat mereka tidak pasti sama ada permohonan mereka berjaya.

Sebelum ini dilaporkan bahawa RM70 juta telah diperuntukkan untuk sistem integrasi data dan temu janji Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, jumlah yang dikatakan oleh menteri penyelaras Khairy Jamaluddin bulan lalu sebagai “agak jimat” untuk usaha imunisasi terbesar di negara ini.

Saya menyokong seruan oleh ADUN DAP Kampung Tunku, Lim Yi Wei yang meminta Khairy mendedahkan vendor, pengurus projek, teknologi utama dan pemaju di sebalik sistem PICK, memberikan perincian mengenai bukti kelayakan syarikat itu dan berapa banyak RM70 juta telah dibelanjakan setakat ini dan mengapa talian telefon dan e-mel JKJAV tidak memberi respons kepada orang ramai.

Ini semua lebih penting kerana timbalan Khairy, Ahmad Amzad Hashim, sebelumnya mengatakan bahawa sistem pendaftaran telah melalui ujian tekanan tanpa cabaran.

Seharusnya ada pendedahan penuh mengenai kontrak perolehan Covid-19 untuk meningkatkan keyakinan masyarakat bahawa kerajaan melakukan yang terbaik untuk mendapatkan pembekal dan kontraktor terbaik untuk perkhidmatan utama, barang dan kerja awam dan ini berlaku untuk kos dan perincian masing-masing pelbagai Covid -19 vaksin.

JKJAV harus mempertimbangkan insentif untuk mempercepatkan program imunisasi kebangsaan untuk memastikan bahawa vaksinasi tidak menjadi titik lemah negara dalam memerangi wabak Covid-19 sedangkan ia sepatutnya menjadi pengubah keadaan walaupun bukanlah penawar ajaib untuk menamatkan wabak ini.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri