Untuk lima puluh tahun, tidak ada yang peduli dengan pemilihan parti DAP Johor tetapi sekarang perkara ini menjadi berita dan fokus nasional -- itulah pencapaian Liew Chin Tong

Untuk lima puluh tahun, tidak ada yang peduli dengan pemilihan parti DAP Johor tetapi sekarang perkara ini menjadi berita dan fokus nasional -- itulah pencapaian Liew Chin Tong.

Dari latar belakang politik sebagai benteng rejim konservatif yang berkembang maju dalam politik perlumbaan ke negara barisan depan untuk perubahan dan reformasi dalam mengejar Impian Malaysia untuk merealisasikan potensi Malaysia sebagai sebuah negara besar bertaraf dunia -- itulah kejayaan Liew Chin Tong dalam sepuluh tahun perjalanan politiknya di Johor!

Adakah kita patut meraikan pencapaiannya, walaupun ada salah dan kurangnya, atau patutkah kita mengutuk pencapaiannya ini?

Sudah tentu, ada kesilapan dan kekurangan, tetapi sebagai satu pergerakan, kita perlu belajar dari masa lalu untuk mencipta masa depan yang lebih baik.

DAP baru-baru ini menjadi topik berita kerana sekarang adalah waktu pemilihan parti di peringkat negeri dan kebangsaan.

Kita perlu membenarkan kebebasan untuk bersuara dan mengkritik parti dan arah tuju negara tetapi kita tidak boleh buta terhadap anasir luar yang ingin memecahkan dan menghancurkan DAP.

Dalam sejarah 55 tahun DAP, terdapat banyak percubaan untuk memecah belahkan dan menghancurkan DAP -- tetapi mereka semua telah gagal sejauh ini, dan tidak menghalang sebuah parti politik yang terdiri daripada 20,000 ahli yang bertanding dalam pilihan raya pertama pada tahun 1969 menjadi besar kekuatan politik pada 9 Mei 2018 dalam membantu mencapai hasil bersejarah dari peralihan kuasa secara aman dan demokratik dalam enam dekad di negara ini.

Masa terburuk adalah pada awal tahun tujuh puluhan, di mana seorang pemimpin tertinggi UMNO menyatakan bahawa DAP "tidak mati atau tidak hidup" dan ada skema berkuasa tinggi untuk menghancurkan DAP, di mana semua sumber dan kuasa wang negeri disalah gunakan untuk menakut-nakutkan atau membeli Ahli Parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri DAP.

Malah, seorang Ahli Parlimen DAP melintasi lantai Parlimen untuk menjadi Menteri!

DAP tidak mati atau hilang kerana, seperti yang dijelaskan oleh penyokong DAP ke laman web berita, “Pemimpin, ahli dan penyokong DAP tidak tersentak ketika banyak dari mereka terpaksa membayar harga yang tinggi atas kepercayaan politik mereka, kehilangan kebebasan peribadi ketika ditahan tanpa perbicaraan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri, ditindas, disabitkan dan dipenjara atas tuduhan yang yang dibuat-buat secara politik atau menjadi mangsa dalam pelbagai cara ”

Pemimpin dan aktivis DAP ditahan tanpa perbicaraan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atau diseret ke mahkamah untuk ddakwa di bawah Akta Polis, Akta Hasutan atau Akta Rahsia Rasmi tetapi ini tidak berjaya mematahkan semangat dan kehendak pemimpin dan penyokong DAP untuk perubahan dan peningkatan kehidupan rakyat.

Pemimpin DAP telah dihina dan dimomokkan, dituduh di satu pihak sebagai anti-Melayu dan anti-Islam dan di pihak lain telah mengkhianati hak, kedudukan dan masa depan orang Cina (yang mustahil!).

Walaupun kita menyambut perdebatan yang jujur mengenai masa depan DAP dan negara, kita tidak boleh terperangkap dengan lawan politik kita yang cuba untuk memecahkan dan memusnahkan DAP dengan mengadopsi pembohongan, kepalsuan, kebenaran setengah, berita palsu dan syaitan.

Saya gembira kerana lebih dari seminggu telah berlalu dan saya masih menunggu bukti bagaimana pendirian saya terhadap Jawi pada tahun 2019 telah mengkhianati hak, kepentingan dan masa depan orang Cina di Malaysia atau bahawa saya telah mengubah pendirian saya mengenai Jawi pada tahun 2019 pada tahun 1984 atau Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah menyatakan bahawa dia bukan orang Cina ketika dilantik sebagai Menteri Kewangan, ketika dia menekankan bahawa dia akan menjadi Menteri Kewangan untuk semua rakyat Malaysia.

Kekecewaan dan kekecewaan mengenai Kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan muncul.

Saya sendiri mengatakan bahawa Pakatan Harapan mesti mengambil iktibar dari Kerajaan Pakatan Harapan 22 bulan yang mandatnya selama lima tahun dipotong oleh konspirasi Sheraton Move yang membawa pemerintahan belakang, tidak demokratik, tidak kompeten, kakistokratik dan tidak sah.

Adakah DAP bertanggungjawab atas ucapan Perdana Menteri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad di PBB bahawa Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) akan disahkan? Tidak.

Adakah saya mengatakan bahawa orang yang tidak mengenali Jawi tidak sesuai untuk menjadi rakyat Malaysia? Tidak pernah.

Adakah saya mengubah pendirian saya mengenai Jawi pada tahun 1984? Tidak.

Adakah DAP memperkenalkan Jawi untuk sekolah rendah Cina dan Tamil pada tahun 2019? Tidak. MCA dan MIC yang membuat keputusan pada bulan September 2015 untuk menukar kurikulum untuk sekolah rendah Cina dan Tamil dari 2017 hingga 2022.

Adakah terdapat perubahan dalam pengenalan Jawi untuk sekolah rendah Cina dan Tamil? Ya. Menteri DAP mengubah pengenalan wajib kepada pengenalan pilihan, di mana tidak ada paksaan, tidak ada peperiksaan dan tidak ada pembelajaran / penulisan Jawi wajib.

Rasa tidak senang telah timbul mengenai pelantikan Pengerusi Kebangsaan sebagai Duta Khas ke China yang tidak mendapat pangkat Menteri dan Pengerusi DAP Sarawak tidak diberi jawatan Menteri penuh.

Rasa tidak senang ini sah. Saya juga tidak berpuas hati. Tetapi jika kita tidak dapat memperoleh apa yang kita mahukan dalam dua kedudukan ini, adakah kita memutuskan untuk menarik DAP keluar dari kerajaan Pakatan Harapan?

Sekiranya kita melakukannya, kita akan dituduh oleh penyokong kita mengutamakan kepentingan pemimpin DAP daripada kepentingan rakyat.

Seperti yang ditulis oleh salah seorang penyokong DAP dalam kolum "surat kepada editor": "Dalam keadaan itu, kebanyakan kita akan mengecam DAP kerana tidak menghormati pendirian pakatan menyelesaikan masalah tersebut dan akan menyalahkan DAP kerana menyebabkan kejatuhan kerajaan yang terlalu awal. "

Entah bagaimana, rasa tidak puas hati dalam DAP dikaitkan dengan idea bahawa Dr Mahathir Mohamad akan menjadi Perdana Menteri untuk kali ketiga.

Saya telah memberitahu ramai orang, termasuk Ketua Pembangkang dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, bahawa Mahathir tidak akan menjadi Perdana Menteri untuk kali ketiga.

Ini sudah lama sebelum Dr Mahathir secara terbuka menyatakan kepada Bernama pada 14 April 2021 bahawa dia tidak berhasrat untuk menjadi Perdana Menteri untuk kali ketiga kerana dia berusia 95 tahun.

Saya gembira bahawa setelah penjelasan saya dua minggu lalu bahawa tidak ada dasar DAP terhadap dasar nyah-Cina, nyah-Melayu, nyah-India, nyah-Kadazan, nyah-Iban atau nyah-Orang Asli, tuduhan tidak berasas bahawa DAP cuba untuk nyah-Cina ini tidak lagi digunkanan.

DAP bermaksud sebaliknya - untuk Impian Malaysia di mana semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama atau wilayah akan mempunyai pelbagai identiti, etnik, budaya, linguistik, wilayah, tetapi yang pertama dan paling penting bahawa mereka semua adalah rakyat Malaysia.

Setelah tuduhan bahawa DAP cuba menipu orang Cina, kini ada tuduhan bahawa terdapat perpecahan dan konflik antara golongan elit dan akar umbi dalam Parti. Ini paling fiksyen.

Kader DAP sangat berbeza dengan ahli MCA dan Gerakan. Kader-kader DAP di seluruh negara mengambil tanggungjawab mereka sama ada sebagai ketua kampung atau ahli majlis dengan sangat serius, bahkan menghabiskan wang dan sumber daya mereka sendiri untuk memenuhi keperluan rakyat, sementara anggota MCA dan Gerakan kebanyakannya mengambil kesempatan pelantikan mereka sebagai ketua kampong atau ahli majlis untuk lihat apa yang dapat mereka perolehi secara peribadi, termasuk mendapatkan tanah dengan atau tanpa hak milik.

Saya mengalu-alukan pandangan dan kritikan yang jujur mengenai bagaimana DAP dapat mencapai Impian Malaysia dengan lebih baik, dan terus maju untuk mencapai kejayaan politik baru untuk kepentingan negara dan rakyat tetapi kita tidak harus buta terhadap kekuatan luar untuk berpecah dan memecah belahkan DAP .

Semua pemimpin, kader dan ahli DAP mempunyai satu tugas dan cabaran - bagaimana memberi inspirasi, motivasi semula, semangat semula rakyat Malaysia dalam usaha mencapai Impian Malaysia untuk menjadi sebuah negara besar bertaraf dunia yang bersatu dan menang pada Umum ke-15 Pilihan raya untuk melaksanakan janji-janji yang belum dapat kita tunaikan setelah Pilihan Raya Umum ke-14.

Saya tahu bahawa saya membuat seruan yang luar biasa.

Pada kebiasaannya, seruan kepada calon-calon yang bertanding untuk merapatkan barisan pimpinan dan bersatu di belakang gerakan dibuat selepas pilihan raya.

Saya menyeru calon-calon yang bersaing untuk menduduki barisan pimpinan dan berkumpul di belakang DAP sebelum pemilihan.

Ini adalah cara bagi DAP Johor untuk mengatur langkah untuk seluruh negara.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri