Malaysia sudah lima puluh tahun ketinggalan belakang negara maju -- adakah kita mahu terus mundur ke belakang atau adakah kita akan mengorak langkah bersejarah sekali lagi untuk menjadikan Malaysia negara hebat yang bertaraf dunia?

Malaysia sudah lima puluh tahun ketinggalan belakang negara maju -- adakah kita mahu terus mundur ke belakang atau adakah kita akan mengorak langkah bersejarah sekali lagi untuk menjadikan Malaysia negara hebat yang bertaraf dunia?

Pertama kali saya membangkitkan isu mengenai penurunan had umur mengundi kepada 18 tahun di Parlimen adalah pada lima puluh tahun yang lalu, pada Hari Hak Asasi Manusia, 10 Disember 1971.

Pada masa itu, penurunan had umur mengundi kepada 18 tahun adalah satu perkara yang luar biasa di antara negara-negara di seluruh dunia.

Lima puluh tahun kemudian, pada hari ini, had umur mengundi 18 tahun telah menjadi satu kebiasaan di negara-negara di seluruh dunia.

Malah, sejak tahun 2000, terdapat usaha global untuk menurunkan had umur mengundi kepada 16 tahun.

Pada tahun 2007, Austria menjadi negara pertama yang membenarkan remaja berusia 16 dan 17 tahun untuk mengundi dalam pilihan raya nasional, dengan hak yang diperluaskan ini pertama kali digunakan dalam pilihan raya Parlimen Eropah 2009.

Pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke-21, had umur mengundi diturunkan menjadi 18 di India, Switzerland dan Maghribi. Jepun menurunkan had umur mengundinya dari 20 hingga 18 tahun pada bulan Jun 2016.

Banyak negara, terutama di Eropah Barat, menurunkan had umur mengundi mereka kepada 18 tahun pada tahun 1960-an dan 1970-an, bermula dengan United Kingdom (1969), diikuti dengan Amerika Syarikat (Pindaan ke-26) (1971), Kanada, Jerman Barat (1972), Australia (1974), Perancis (1974), dan diikuti dengan yang lain-lain lagi tidak lama kemudiannya.

Akta Perwakilan Rakyat 1969 yang dibawa oleh Parti Buruh Harold Wilson, yang menurunkan had umur mengundi di United Kingdom kepada 18 tahun, diberi Persetujuan Diraja pada 17 April 1969.

Pindaan ini dilaksanakan dalam waktu kurang dari satu tahun, bermula dengan pilihan raya kecil Bridgewater pada Mac 1970 dan dalam pilihan raya umum pada 18 Jun 1970 yang membawa keputusan yang sama sekali tidak dijangka di mana Harold Wilson tewas kepada Parti Konservatif yang dipimpin oleh Edward Heath, walaupun tinjauan pendapat telah meramalkan kemenangan yang mudah bagi Parti Buruh -- yang mendahului 12.4% berbanding dengan Parti Konservatif.

Pertanyaan yang harus dijawab oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Abdul Ghani Salleh adalah mengapa setengah abad yang lalu, pihak berkuasa pilihan raya di United Kingdom dapat melaksanakan penurunan had umur mengundi kepada 18 tahun dalam tempoh waktu kurang dari satu tahun, sementara Malaysia memerlukan tiga tahun untuk melaksanakan perkara yang serupa.

Tambahan pula, mengapa majoriti negara di dunia mampu menurunkan usia pengundian menjadi 18 tahun, tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya di Malaysia keberatan dengan perkara ini?

Akhirnya, mengapa tarikh akhir untuk melaksanakan pindaan perlembagaan yang menurunkan had umur mengundi kepada 18 tahun ini dilewatkan lebih dari setahun kepada September 2022, walaupun Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Parlimen dan Undang-Undang), Takiyuddin Hassan telah memberitahu Parlimen pada November lalu bahawa perkara ini akan dilaksanakan pada bulan Julai 2021 tahun ini?

Wabak Covid-19 digunakan sebagai alasan yang mudah untuk melakukan banyak dosa -- dari penggantungan Parlimen hingga penolakan hak pengundi berusia 18 tahun dalam pilihan raya akan datang.

Suruhanjaya Pilihan Raya seharusnya mampu untuk terus mendaftarkan mereka yang berusia di atas 18 tahun sebagai pengundi sebaik sahaja pindaan perlembagaan untuk menurunkan had umur mengundi ini diberikan Persetujuan Diraja dan diwartakan pada 10 September 2019. Mengapa perkara ini tidak dilakukan?

Saya telah meminta Abdul Ghani Salleh untuk mengundurkan diri sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya dan memberi jalan kepada Pengerusi baru yang dapat memenuhi mandat Parlimen untuk memastikan rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas dapat mengundi pada pilihan raya akan datang. Beliau sepatutnya sedar bahawa cabaran ini -- untuk memenuhi mandat Parlimen dalam memastikan rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun dan ke atas dapat mengundi dalam pilihan raya umum akan datang -- semasa beliau menerima tawaran untuk menjadi Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya pada bulan Ogos 2019, menggantikan Azhar Azizan Harun yang mengundurkan diri untuk menjadi Speaker Dewan Rakyat akan menjadi kayu ukur prestasi beliau.

Kini, apabila beliau gagal untuk mencapai kayu ukur utama ini, beliau perlu mengundurkan diri dengan integriti dan kehormatan.

Terdapat Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri, yang dianggotai oleh tujuh orang Ahli Parlimen; Abdul Latiff bin Abdul Rahmnan (PAS - Kuala Krai), Tajuddin bin Abdul Rahman (UMNO - Pasir Salak), Mohd Nizar bin Haji Zakaria (UMNO - Parit ), Anyi Ngau (GPS - Baram), Shaharizukirnain bin Abd Kadir (PAS - Setiu), Khoo Poay Tiong (DAP - Kota Melaka) dan Mohd Azis bin Jamman (Warisan - Sepanggar).

Jawatankuasa Pilihan Khas ini perlu memanggil Abdul Ghani Salleh untuk menjelaskan mengapa Suruhanjaya Pilihan Raya tidak dapat memenuhi mandat Parlimen untuk menurunkan had umur mengundi kepada 18 tahun pada pilihan raya akan datang, ketika negara-negara lain seperti United Kingdom dapat melaksanakan langkah tersebut dalam waktu kurang dari setahun pada setengah abad yang lalu.

Walaupun Parlimen telah digantung sidangnya , jawatankuasa pilihan khas parlimen (JPK) tidak digantung, dan selagi majoriti ahli parlimen dalam JPK tersebut bersetuju untuk meneruskan perbincangan mereka -- bahkan tanpa elaun parlimen sekalipun -- mereka tidak boleh dihalang daripada meneruskan tugas mereka.

Persoalannya ialah adakah akan ada majoriti dari tujuh anggota jawatankuasa terpilih parlimen yang akan bersetuju memanggil Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya untuk menjelaskan mengapa Suruhanjaya Pilihan Raya tidak dapat memenuhi mandat Parlimen untuk menurunkan usia pengundian 18 tahun pada pilihan raya akan datang.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri