Noh Omar bukan sahaja perlu disingkirkan daripada jawatan sebagai Pengerusi MKN Selangor tetapi beliau juga perlu dipecat kerana prestasi buruknya dalam mengendalikan bencana banjir besar di Selangor

Noh Omar bukan sahaja perlu disingkirkan daripada jawatannya sebagai Pengerusi Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Selangor, beliau juga perlu dipecat daripada jawatannya sebagai Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi kerana prestasi buruknya dalam mengendalikan bencana banjir besar di Selangor.

Bagaimana Noh boleh mendapat markah 90% untuk prestasi 100 hari pertamanya sebagai Menteri sedangkan apa yang beliau layak terima hanyalah -90% untuk prestasinya sebagai Pengerusi MKN Selangor dengan pengurusan buruknya dalam bencana banjir besar di Selangor.

Memang layaklah beliau dihentam teruk semasa melawat pusat pemindahan di Selangor oleh seorang mangsa banjir mengenai pengalaman mengerikan beliau dalam berhadapan dengan bencana banjir ini dengan respons dari pihak kerajaan yang lambat dalam menyelamatkan mangsa yang terperangkap.

Sikap tidak bertanggungjawab dan kecuaian Noh ditonjolkan oleh Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari, yang berkata jika beliau menjadi ketua MKN Selangor, beliau akan memanggil tentera dan tentera untuk membantu menguruskan banjir besar itu.

Majlis Keselamatan Negara berada di bawah Jabatan Perdana Menteri, dan pada November jawatan Pengerusi MKN Selangor diserahkan kepada menteri persekutuan – Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Noh Omar.

Adakah Noh Omar mengadakan sebarang mesyuarat MKN Selangor sebelum banjir besar di Selangor hujung minggu lalu?

Amirudin hanya dilantik semula sebagai pengerusi MKN Selangor semalam.

Satu lagi cabang kerajaan yang sangat lalai ialah Dewan Rakyat sendiri yang enggan mengadakan perbahasan khas mengenai banjir besar di Selangor dan Pahang yang setakat ini telah meragut 27 nyawa dengan lebih banyak kematian dijangkakan.

Walaupun ahli parlimen DAP Bagan, Lim Guan Eng, meminta seorang Menteri memberi penjelasan mengenai langkah-langkah yang diambil dalam isu itu, tiada Menteri yang menjawab dan Speaker, Azhar Azizan Harun, enggan membenarkan perbahasan atas alasan ia bertentangan dengan Aturan Urusan Mesyuarat.

Akibatnya, kita bukan sahaja mempunyai Menteri "Kelas D", kita mempunyai Kabinet "Kelas D" dan Parlimen "Kelas D".

Saya bersetuju sepenuhnya dengan gesaan ketua pembangkang parlimen, Anwar Ibrahim, supaya Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai pengurusan bencana banjir besar di Selangor dan Pahang, sebelum dan selepas banjir diadakan, berserta dengan jawatankuasa khas parlimen mengenai tindak balas lambat kerajaan terhadap bencana banjir besar ini.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri