Pilihan raya umum Sarawak adalah satu batu loncatan untuk DAP dan kita perlu belajar daripada kesilapan kita, tetapi DAP tidak akan putus asa dengan Impian Malaysia untuk menjadikan negara kita sebuah negara hebat bertaraf dunia sebelum Ulang Tahun ke-100 Malaysia pada tahun 2063

Saya berada di Keningau semalam dan Pensiangan pagi ini untuk sambutan awal Krismas kerana tiada sambutan Krismas diadakan tahun lepas akibat pandemik Covid-19.

Saya telah berkempen dalam pilihan raya umum Sarawak dan saya berharap DAP akan memenangi setengah dozen kerusi pada penghujung kempen. Keputusan pilihan raya itu membuahkan dua kerusi untuk DAP – Padungan dan Pending.

Saya mengucapkan tahniah kepada Abang Johari Openg atas kemenangan yang menakjubkan dalam pilihan raya umum Sarawak. DAP menerima keputusan rakyat Sarawak dalam pilihan raya umum.

Jika tidak kerana peratusan keluar mengundi yang rendah – yang mana pada pilihan raya umum 2018 adalah 77.2% tetapi semalam kurang daripada 60% – dan perpecahan undi pembangkang kerana berbilang calon, DAP pasti akan memenangi lima kerusi lagi, Pujut di Miri, Pelawan dan Bukit Assek di Sibu, Tanjung Batu di Bintulu dan Kota Sentosa di Kuching. Di Tanjong Batu kita kalah 23 undi, di Pelawan kalah 100 undi dan di Bukit Assek kalah 874 undi.

Terdapat banyak aspek penting dalam pilihan raya umum Sarawak 2021 – salah satunya ialah calon yang menyokong Kemerdekaan Sarawak mencatatkan prestasi yang sangat teruk, dengan satu parti kehilangan deposit di 64 kerusi dan parti lain kehilangan deposit di 12 kerusi. Sembilan calon bebas juga kehilangan deposit

Ini menunjukkan seruan Kemerdekaan Sarawak tidak mendapat banyak sokongan. Seruan Merdeka tidak akan disambut baik oleh masyarakat Melayu/Melanau dan bukan mudah untuk mendapatkan masyarakat Dayak menyokongnya. Jika ia akhirnya menjadi pendirian sebahagian kecil masyarakat Cina, ia boleh mewujudkan keadaan yang sangat berbahaya. Begitu juga dengan Sabah.

Parlimen meluluskan Rang Undang-undang Pindaan Perlembagaan 2021 dengan majoriti dua pertiga pada 14 Disember 2021. Tetapi pemimpin kerajaan Sarawak (pemimpin parti-parti terdahulu yang kini membentuk GPS) yang telah meluluskan Akta Pindaan Perlembagaan 1976 (dengan sembilan Ahli Parlimen DAP menentangnya) yang menyebabkan rakyat Sarawak kehilangan hak kewarganegaraan penuh mereka sebagai rakyat Malaysia yang berhak mendapat peruntukan kewangan yang adil, hak autonomi sebenar dalam pendidikan dan kesihatan, peruntukan dana minyak yang betul dan perbelanjaan pembangunan yang saksama mengikut Perjanjian Malaysia 1963 selama 45 tahun.

Pilihan raya umum Sarawak sepatutnya menyaksikan hukuman terhadap GPS kerana menyebabkan rakyat Sarawak kehilangan hak ini selama setengah abad, tetapi perkara ini tidak berlaku. Sebaliknya, parti Pakatan Harapan dihukum kerana gagal menunaikan janji pilihan raya dalam masa 22 bulan – walaupun mereka mempunyai mandat selama lima tahun.

Perkara ini jelas tidak adil, tetapi hidup ini penuh dengan ketidakadilan.

Pilihan raya umum Sarawak adalah satu batu loncatan untuk DAP. Kita perlu belajar daripada kesilapan kita, tetapi kita tidak boleh putus asa dengan Impian Malaysia untuk menjadikan negara kita sebuah negara hebat bertaraf dunia sebelum Ulang Tahun ke-100 Malaysia pada tahun 2063.

Saya berada di Keningau pada tahun 2010 di mana saya belajar tentang Batu Sumpah Keningau 1963 dan tiga perkara berkenaan hal ehwal tanah, hak adat dan kebebasan beragama yang terukir sebagai syarat asas untuk Sabah menyertai pembentukan Malaysia pada tahun 1963. Saya membangkitkan isu Batu Sumpah Keningau di Parlimen pada 2010 dan saya terkejut apabila mendapati saya yang pertama membangkitkan isu itu di Parlimen.

Rang Undang-undang Pindaan Perlembagaan yang diluluskan oleh Dewan Rakyat dengan majoriti dua pertiga pada 14 Disember 2021 hanyalah langkah pertama untuk mengembalikan hak rakyat Sabah dan Sarawak yang telah dirampas 45 tahun lalu dalam Rang Undang-undang Pindaan Perlembagaan 1976.

Dalam memulihkan hak-hak yang dinafikan ini, Batu Sumpah Keningau mesti ditonjolkan. Setengah abad yang lalu telah menyaksikan kehilangan hak-hak ini.

Sebagai contoh, semakin banyak suara yang mencabar Malaysia sebagai masyarakat majmuk yang berbilang agama kerana terdapat pemimpin politik yang mengatakan hanya seorang Muslim boleh menjadi Ketua Menteri atau Yang di Pertua di Sabah dan Sarawak.

Ini bukan apa yang Rukun Negara katakan, dan persoalannya ialah mengapa kita mempunyai pelampau yang menolak asas berbilang kaum, bahasa, agama dan budaya Malaysia diangkat menjadi Menteri Kabinet.

Pada 1 Januari tahun depan, senario politik baharu akan muncul apabila mereka yang berumur antara 18 hingga 21 tahun bukan sahaja boleh mengundi, malah boleh bertanding sebagai calon untuk pilihan raya parlimen dan DUN. Mereka boleh menjadi Menteri di Sabah dan di Malaysia.

Saya menyeru para belia Malaysia dalam lingkungan umur 18-21 tahun ini untuk tampil ke hadapan untuk memimpin Malaysia menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia.

Saya berharap untuk melihat rakyat Sabah yang berumur dalam lingkungan 18-21 tahun menjadi calon pada pilihan raya umum ke-15 dan menjadi Ahli Parlimen – tetapi ini tidak terhad kepada Sabah, kerana saya berharap untuk melihat orang lain dalam kumpulan umur di Sarawak dan Semenanjung Malaysia untuk menjadi calon DAP juga.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri