Buktikan kerajaan Ismail Sabri komited terhadap usaha anti-rasuah PBB dengan meluluskan usul untuk menerima laporan PAC mengenai dana Bank Negara yang digunakan untuk menyelamatkan 1MDB

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Malaysia akan menyokong Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Menentang Rasuah (UNCAC) dan telah menjalankan beberapa usaha yang membuktikan keseriusannya dalam perkara itu.

Beliau berkata komitmen itu terbukti melalui usaha kerajaan merampas sebahagian daripada aset yang dirampas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah RM5 bilion serta pelaksanaan Anti- Rancangan Rasuah (NACP) 2019-2023 melalui Pusat Tadbir Urus, Integriti dan Anti Rasuah Nasional (GIACC).

Untuk membuktikan komitmen kerajaan, saya menyeru Wan Junaidi untuk membawa usul di Dewan Rakyat pada hari Isnin untuk menerima pakai laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang mengesahkan syak wasangka bahawa dana Bank Negara digunakan untuk menyelamatkan 1MDB.

Dalam laporannya yang dibentangkan di Dewan Rakyat, PAC mengesahkan jangkaan sebelum ini bahawa sebidang tanah yang dibeli Bank Negara Malaysia daripada kerajaan persekutuan dengan harga RM2.07 bilion pada 2017 adalah dengan tujuan untuk membayar hutang 1MDB.

PAC berkata Bank Negara membayar RM2.07 bilion untuk tanah itu, yang Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta nilaikan pada nilai RM1.422 bilion.

"Hasil daripada penjualan itu digunakan untuk pembayaran di bawah pelan rasionalisasi 1MDB pada 31 Disember 2017," kata pengerusi PAC Wong Kah Woh.

PAC dalam penemuannya berkata Bank Negara tidak pernah merancang untuk membeli tanah itu sebelum Kementerian Kewangan membuat tawaran itu.

Panel itu menambah, pembelian tanah itu juga bukan sebahagian daripada pelan strategik Bank Negara dari 2015 hingga 2017 walaupun Bank Negara kemudiannya mendakwa mahu membangunkan hab perkhidmatan pendidikan.

Tanah seluas 22.5 hektar itu, yang disebut sebagai Lot 41, bersebelahan dengan kompleks Sasana Kijang milik Bank Negara.

Laporan PAC berkata: "Bank Negara tidak menjalankan usaha semakan yang mencukupi dalam pembelian Lot 41. Lembaga Pengarah Bank Negara membuat keputusan untuk membeli tanah itu dalam tempoh sembilan hari selepas berbincang dengan Kementerian Kewangan (15 Ogos 2017) dan tiga hari selepas tawaran dibuat oleh Kementerian Kewangan (21 Ogos 2017).

"Urus niaga itu selesai dalam masa yang singkat dalam tempoh empat bulan. Semua ini menimbulkan syak wasangka bahawa Bank Negara menghadapi tekanan daripada kerajaan untuk membuat keputusan itu."

Ia menambah lagi bahawa Bank Negara membayar RM2.07 bilion untuk tanah itu walaupun status penggunaannya masih disenaraikan sebagai "Tiada".

PAC, dalam saranannya, menegaskan bahawa Bank Negara seharusnya boleh bertindak secara bebas tanpa dipengaruhi.

Ia menambah bahawa Bank Negara perlu menyegerakan pertukaran status tanah dan pembahagiannya untuk memastikan penggunaan yang optimum.

Adakah Wan Junaidi akan melakukan semua ini?

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri