Saya akan menangguhkan kempen saya untuk Pakatan Harapan dalam pilihan raya umum Sarawak dan terbang pulang ke KL esok untuk mengundi Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2021 di Parlimen bagi membatalkan Pindaan Perlembagaan 45 tahun lalu bagi mengembalikan hak kepada Sarawak di bawah Akta Malaysia 1963

Saya akan menangguhkan kempen saya untuk Pakatan Harapan dalam pilihan raya umum Sarawak dan terbang pulang ke KL esok untuk mengundi di Parlimen mengenai Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2021 bagi membatalkan Pindaan Perlembagaan 45 tahun lalu bagi mengembalikan haknya kepada Sarawak di bawah Akta Malaysia 1963.

Apabila Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 1976 diundi di Parlimen pada 13 Julai 1976, ia disusuli dengan 130 undi menyokong dan sembilan undi menentang – kesemua sembilan undi itu datang daripada DAP termasuk saya sendiri. Mereka yang menyokong Pindaan Perlembagaan pada 1976 yang mengurangkan Sarawak dan Sabah daripada wilayah yang setanding dengan Semenanjung Malaysia kepada salah satu daripada 13 negeri di Malaysia termasuk semua pemimpin Barisan Nasional Sarawak, seperti dua Ahli Parlimen yang menjadi Ketua Menteri Sarawak dan Yang di-Pertua Sarawak, Abdul Rahman Yaacob dan Taib Mahmud, ketua SUPP Ong Kee Hui dan Stephen Yong serta ketua SNAP Edmund Langgu, Patrick Uren dan Luhat Wan.

Pakatan Harapan selama 22 bulan cuba membatalkan Pindaan Perlembagaan 1976 dan mengembalikan status wilayah kepada Sarawak dan Sabah bersama-sama Semenanjung Malaysia dan bukan satu daripada 13 negeri tetapi langkah ini digagalkan oleh pembangkang yang terdiri daripada Ahli Parlimen GPS yang tidak menyokongnya.

Kini, GPS mempunyai peluang lagi untuk membatalkan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 1976 esok kerana Memorandum Persefahaman (MOU) Keyakinan-Pembekalan-Reformasi (CSR) yang ditandatangani antara Perdana Menteri Ismail Sabri dan empat pemimpin Pakatan Harapan Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Mohamad Sabu dan Wilfred Madius Tangau pada 13 September 2021 menegaskan bahawa pemulihan Sarawak dan Sabah sebagai dua daripada tiga wilayah dan bukan dua daripada 13 negeri di Malaysia ditangani dengan keutamaan dan harus menjadi salah satu isu utama CSR MOU.

Esok akan menjadi pelaksanaan salah satu isu utama MOU CSR, dan ia berlaku pada masa kita semakin hampir dengan cahaya di penghujung terowong dalam pandemik Covid-19 yang berlarutan selama 23 bulan, yang merupakan satu lagi objektif untuk MOU CSR kerana semalam, Malaysia akhirnya merekodkan kes harian baharu Covid-19 di bawah paras 4,000 selepas bergelut selama tujuh bulan sejak Mei tahun ini.

Kami telah menghentikan lonjakan mendadak kes dan kematian Covid-19, yang jika bukan kerana MOU CSR, boleh mencapai jumlah kumulatif lima juta kes Covid-19 dan 100,000 korban Covid-19 pada masa ini di Malaysia. Tetapi saya tidak berpuas hati dengan penurunan kes harian baharu Covid-19 yang perlahan.

Semalam, Malaysia merekodkan 3,490 kes baharu Covid-19 dan 17 korban Covid-19, tetapi Indonesia mencatatkan angka yang lebih rendah iaitu 163 kes harian baharu Covid-19 dan tujuh korban akibat Covid-19. Indonesia, yang mempunyai lebih lapan kali jumlah penduduk Malaysia, telah melaporkan peningkatan tiga angka harian kes Covid-19 selama dua bulan manakala kita telah bergelut selama tujuh bulan untuk turun di bawah paras 4,000 kes.

Menurut laporan terbaru, India yang mempunyai jumlah penduduk lebih 42 kali ganda berbanding Malaysia, semalam telah melaporkan jumlah peningkatan kes harian baharu Covid-19 yang hampir sama (3,632 kes).

Bilakah gelombang Covid-19 terpanjang di dunia di Malaysia yang dikesan pada sejak September tahun lepas akan berakhir? Bilakah Malaysia akan kembali ke masa pra-Darurat 11 Januari 2021 apabila kita merekodkan jumlah harian baharu Covid-19 dalam julat 2,000?

Saya tahu terdapat begitu ramai yang menzahirkan kekecewaan dengan prestasi kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan di Sarawak dan Malaysia kerana saya sendiri kecewa dengan prestasinya kerana saya percaya kerajaan Pakatan Harapan boleh melakukan yang lebih baik.

Bagaimanapun, adalah tidak adil untuk menilai kerajaan Pakatan Harapan atas prestasinya selama 22 bulan sebelum ia digulingkan oleh konspirasi yang tidak demokratik dan tidak berperlembagaan, konspirasi Langkah Sheraton, pada Februari 2020 kerana kerajaan Pakatan Harapan diberi mandat lima tahun untuk menunaikan janji pilihan rayanya.

Pakatan Harapan harus dinilai sama ada ia berjaya atau gagal dalam melaksanakan ikrar pilihan rayanya dalam tempoh lima tahun, dan bukannya dalam tempoh 22 bulan ketika ia masih cuba membina asas kekuatannya selepas lebih setengah abad negara kita diperintah oleh hegemoni UMNO.

Adalah amat tidak adil untuk menuduh Kerajaan Pakatan Harapan selama 22 bulan dan DAP telah mengkhianati prinsip dan objektif kami kerana dakwaan tersebut adalah fitnah politik semata-mata dan tidak benar sama sekali.

Saya bertemu Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi Perdana Menteri kerajaan Pakatan Harapan dalam mesyuarat tertutup pada Julai 2019 di mana saya menyatakan kebimbangan saya tentang pelaksanaan janji pilihan raya Pakatan Harapan, dan beliau bersetuju dengan penubuhan Jawatankuasa semakan mengenai pelaksanaan janji pilihan raya Pakatan Harapan.

Memandangkan kerajaan Pakatan Harapan mempunyai 60 bulan untuk melaksanakan manifesto pilihan raya, saya bercadang untuk bertemu Perdana Menteri mengenai isu itu selepas tempoh pertengahan pentadbiran kerajaan, dan jika terdapat kelewatan dalam melaksanakan janji pilihan raya pada separuh pertama kerajaan Pakatan Harapan, langkah boleh diambil untuk mempercepatkan pelaksanaan janji pilihan raya pada tempoh separuh kedua pentadbiran Kerajaan Pakatan Harapan.

Tetapi Pakatan Harapan tidak dapat bertahan separuh jalan hingga 30 bulan, kerana ia telah digulingkan secara tidak demokratik, tidak mengikut perlembagaan dan tidak sah dalam tempoh 22 bulan oleh konspirasi Langkah Sheraton.

Saya memberitahu beliau bahawa walau apa pun suka dan duka, perjuangan untuk Sarawak dan Malaysia yang lebih baik mesti diteruskan, seseorang itu tidak boleh berputus asa, visi dan perjuangan untuk masyarakat yang lebih baik dan menyerah dan berputus asa.

Saya gembira beliau bersetuju dengan saya bahawa semuanya tidak akan hilang selagi kita tidak menyerah kepada keputusasaan dan terdapat satu lagi sebab mengapa pelaksanaan manifesto pilihan raya Pakatan Harapan agak perlahan – DAP hanyalah satu daripada empat parti komponen gabungan Pakatan Harapan dan kita perlu menyakinkan tiga parti politik lain mengenai keperluan mendesak untuk memenuhi manifesto pilihan.

Saya memainkan watak Devil’s Advocate (penyanggah) dalam perbincangan dengan pengundi yang kecewa di Sibu semalam. Saya bertanya kepadanya sama ada dalam kekecewaannya bahawa kerajaan Pakatan Harapan tidak dapat melakukan yang lebih baik dalam tempoh 22 bulan - kerana terdapat banyak tentangan yang kelihatan dan tidak kelihatan - adakah beliau mahu melihat DAP lenyap dan tidak wujud lagi.

Beliau berkata beliau kecewa dengan prestasi kerajaan Pakatan Harapan tetapi beliau tidak mahu DAP hilang, kerana masa depan akan benar-benar gelap dan suram.

Inilah yang dimaksudkan dengan pilihan raya umum Sarawak pada 18 Dis 2021.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri