Seratus Hari Pertama Ismail Sabri, sama ada sebagai perdana menteri atau kerajaan, tidak boleh dibanggakan — tidak kira dalam aspek konsep 'Keluarga Malaysia' mahupun cara menangani wabak Covid-19

Semalam, 7 Disember 2021 adalah Seratus Hari Pertama pemerintahan Ismail Sabri walaupun Seratus Hari Pertama beliau sendiri sebagai Perdana Menteri Malaysia kesembilan jatuh sembilan hari lebih awal pada 28 November 2021.

Seratus Hari Pertama Ismail Sabri, sama ada menjadi perdana menteri atau kerajaan, bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan - tidak kira dalam aspek penerapan konsep "Keluarga Malaysia" atau cara menangani wabak Covid-19.

Pertama, konsep “Keluarga Malaysia” Ismail Sabri lebih memecahbelahkan dan rapuh daripada yang dibayangkan oleh bapa pengasas Malaysia, Tunku Abdul Rahman, Razak, Ismail, Hussein Onn, Tan Cheng Lock, V.T. Sambanthan, dan menyimpang daripada Perlembagaan Malaysia dan Rukun Negara.

Mereka yang bercakap tentang "Keluarga Malaysia" pada tahun 2021 nampaknya adalah manusia yang berbeza daripada mereka yang membayangkan konsep "Keluarga Malaysia" pada zaman awal pembinaan negara, kerana mereka yang terkemudian seolah-olah kehilangan kompas moral mereka.

Bapa pengasas Malaysia adalah generasi pertama rakyat Malaysia yang tidak menolak konsep "Malaysian First", menerimanya sebagai "kerja dalam proses" di Malaysia sebagai sebuah negara yang berbilang kaum, bahasa, budaya dan agama, tetapi keturunan mereka berbangga dengan konsep eksklusif "Melayu Didahulukan".

Akibatnya, polarisasi kaum dan agama menguasai akar yang mencambahkan ekstremisme, sikap tidak bertolak ansur, kebencian, pembohongan dan kepalsuan.

Konsep "Keluarga Malaysia" telah mengalami perubahan besar sejak zaman awal pembinaan negara, kerana Tunku Abdul Rahman akan bertindak balas jika ada cadangan pada zamannya bahawa kedai kopi perlu membayar lesen yang terlalu tinggi untuk menjual minuman keras - kontroversi yang berlaku masa kini.

Rasuah telah menjadi masalah yang serius berbanding dengan zaman awal pembinaan negara Malaysia sehingga Malaysia digelar "kleptokrasi yang paling teruk" di dunia - yang pasti merungsingkan tiga Perdana Menteri pertama jika mereka masih hidup - dan kata-kata kejian yang terpaksa ditepis oleh rakyat Malaysia selama 22 bulan, berulang dan masih menunggu keputusan sama ada Malaysia akhirnya boleh mengucapkan selamat tinggal kepada kleptokrasi!

Pada 2019, Malaysia berada di kedudukan tinggi sebagai negara ke-18 dalam carta Indeks Keselamatan Kesihatan Global, dan dianggap sebagai kedudukan terbaik dalam menangani pandemik tetapi apabila Pandemik Covid-19 melanda dunia dalam tempoh dua tahun lepas, Malaysia terbukti menjadi satu daripada negara paling teruk di dunia, menduduki kedudukan 20 teratas bagi jumlah kumulatif kes Covid-19 sejak dua bulan lalu.

Indonesia, yang berada di kedudukan ke-30 dalam Indeks Keselamatan Kesihatan Global pada 2019, merekodkan 261 kes harian baharu Covid-19 dan 17 korban akibat wabak itu semalam berbanding 4,965 kes Covid-19 di Malaysia dan 66 korban.

Indonesia telah merekodkan kes positif harian Covid-19 dalam julat tiga angka selama 53 hari sejak 15 Oktober dan selama lapan hari sejak 19 November telah merekodkan kematian Covid-19 dalam julat satu angka manakala Malaysia sedang bergelut selama tujuh bulan untuk mengurangkan kes harian baharu Covid-19 ke bawah paras 4,000 kes dan bergelut selama lapan bulan untuk mengurangkan angka korban harian akibat Covid-19 kepada julat satu digit.

Dalam setengah abad yang lalu, kita telah kalah kepada lebih banyak negara sama ada dalam daya saing antarabangsa, tadbir urus yang baik atau mempunyai kerajaan yang lebih cekap dan berkesan, dan jika prestasi buruk kita dalam pandemik Covid-19 bukanlah satu seruan untuk bangkit dari lena, konsep “Keluarga Malaysia” Ismail Sabri tidak akan menyelamatkan Malaysia daripada trajektori kemerosotan dan kekalahan terhadap lebih banyak negara, termasuk Indonesia!

Dalam beberapa jam lagi, rakyat Malaysia akan tahu sama ada mereka akan berdepan dengan krisis baharu dan sama ada kempen yang belum pernah berlaku sebelum ini akan dijalankan untuk mengembalikan Najib Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 dan semua yang bermakna untuk prospek Malaysia merealisasikan impian dan visi untuk menjadi negara hebat bertaraf dunia sebelum ulang tahun ke-100 negara pada tahun 2057.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri