Ismail Sabri telah gagal dengan konsep “Keluarga Malaysia” dalam Seratus Hari pertamanya apabila beliau bukan sahaja takut untuk meminta setiap Menteri mengisytiharkan sokongan terhadap lima prinsip Rukun Negara, malah lebih ramai Menteri Kabinet telah menyatakan bantahan mereka terhadap Rukun Negara

Perdana Menteri Ismail Sabri telah gagal dalam konsep "Keluarga Malaysia" dalam Seratus Hari pertamanya apabila beliau bukan sahaja takut untuk meminta semua Menteri Kabinetnya mengisytiharkan sokongan terhadap lima prinsip Rukun Negara, tetapi lebih ramai Menteri Kabinetnya. telah menyatakan bantahan mereka terhadap Rukun Negara.

Sudah tiba masanya Ismail Sabri dan Menteri Kabinetnya menyempurnakan pemahaman mereka tentang Perlembagaan Malaysia dan Rukun Negara.

Izinkan saya mengingatkan Ismail Sabri dan Menteri Kabinetnya bahawa Rukun Negara menyatakan:

Bahawasanya negara kita Malaysia mendukung cita-cita hendak:

  • Mencapai perpaduan yang lebih erat dalam kalangan seluruh masyarakatnya;
  • Memelihara cara hidup demokratik;
  • Mencipta satu masyarakat yang adil di mana kemakmuran negara akan dapat dinikmati secara adil dan saksama;
  • Menjamin satu cara liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaannya yang kaya dan berbagai-bagai corak;
  • Membina satu masyarakat progresif yang akan menggunakan sains dan teknologi moden.

Maka kami, rakyat Malaysia, berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut:

  1. KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
  2. KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
  3. KELUHURAN PERLEMBAGAAN
  4. KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
  5. KESOPANAN DAN KESUSILAAN

Kita baru sahaja menyambut Hari Kebangsaan kita yang ke-64 untuk menandakan pencapaian Kemerdekaan kita, tetapi Menteri Kabinet telah kehilangan kompas moral yang telah membimbing bapa pengasas kita - pemimpin seperti Tunku Abdul Rahman, Razak, Ismail, Hussein Onn, Tan Cheng Lock, Tan Siew Sin dan VT Sambanthan – dan menulis Perlembagaan Malaysia sebagai asas bagi Malaysia.

Enam dekad yang lalu, bapa pengasas mempunyai wawasan dan berpandangan jauh untuk membayangkan bahawa mana-mana rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, agama atau wilayah, boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Hari ini, kita mempunyai Menteri Kabinet yang menolak prinsip Rukun Negara dalam Perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang tertinggi negara dan bukan sahaja menolak seorang bukan Melayu Malaysia untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia tetapi menegaskan bahawa bukan Melayu, sama ada Dayak atau seorang Cina, tidak boleh menjadi Ketua Menteri Sarawak.

Tidak mungkin seorang bukan Melayu akan menjadi Perdana Menteri Malaysia pada masa hadapan, kerana Amerika Syarikat telah mengambil masa lebih daripada dua ratus tahun untuk seorang kulit hitam menjadi Presiden, tetapi mengapa rakyat Malaysia menjadi lebih regresif dan mundur dalam visi dan impian mereka?

Apa yang dicadangkan oleh “Keluarga Malaysia” Ismail Sabri apabila Menteri Sumber Manusia merangkap ketua MIC, M. Saravanan, mencadangkan di Parlimen supaya orang bukan Melayu tidak boleh menjadi ketua pasukan polis, yang menyebabkan Ahli Parlimen DAP Ipoh Barat, M. Kulasegaran untuk menyifatkan kenyataan itu sebagai "berbahaya, tidak adil, sama sekali tidak betul dan mengelirukan".

Pemikiran dan mentaliti ekstremis dan tidak bertolak ansur menolak Malaysia sebagai sebuah negara yang unik berbilang kaum, bahasa, agama dan budaya yang menyebabkan Malaysia mundur sejak setengah abad yang lalu, membenarkan satu demi satu negara untuk memintas kita sama ada Taiwan, Korea Selatan, Singapura atau Vietnam dan kehilangan lebih sejuta individu berbakat dan paling cemerlang yang berhijrah ke serata dunia – Diaspora Malaysia.

Konsep Keluarga Malaysia Ismail Sabril tidak boleh membalikkan proses ini melainkan ia bergerak selari dengan wawasan Malaysian First - di mana kita secara berasingan adalah Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan tetapi kita adalah rakyat Malaysia yang pertama dan utama.

Perdana Menteri kelapan mendabik dada sebagai “Melayu Pertama” tetapi tiga Perdana Menteri pertama berusaha untuk hidup berlandaskan prinsip “Malaysia Pertama”.

Konsep "Keluarga Malaysia" mesti berusaha untuk menerapkan konsep "Malaysia Pertama" ini di kalangan semua masyarakat - Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan.

Ia bukan proses pengurangan tetapi proses penambahan, bukan kurang Melayu, Cina, India, Iban atau Kadazan tetapi menerima Malaysia sebagai sebuah negara yang unik berbilang kaum, bahasa, agama dan budaya yang boleh mewarisi. nilai-nilai murni empat tamadun manusia yang agung – Melayu/Islam, Cina, India dan Barat.

Kerana kurangnya pemahaman bahawa proses pembinaan negara bangsa Malaysia harus melibatkan integrasi dan bukan asimilasi yang telah membawa kepada serangan membuta-tuli baru-baru ini terhadap lawatan Ahli Parlimen DAP Hannah Yeoh ke masjid dengan memakai baju kurung dan selendang (yang telah lama dilakukan beliau selama sedekad) oleh ahli DAP Dr Boo Cheng Hau.

Semua masyarakat, sama ada Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan mesti belajar mengamalkan pemikiran, mentaliti dan wawasan Malaysia First, dan barulah kita boleh mempunyai “Keluarga Malaysia” di mana kita berhenti melihat segala-galanya dalam kepompong Melayu-Cina-India-Iban-Kadazan tetapi melihat dari sudut pandang Malaysian First.

Barulah kita boleh menjadi negara hebat bertaraf dunia dan menghentikan trajektori kemerosotan yang menyaksikan kita dipintas oleh lebih banyak negara termasuk Indonesia dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain di dunia sebagai negara hebat bertaraf dunia yang berjaya sama ada dalam daya saing antarabangsa, tadbir urus yang baik dan mempunyai kerajaan yang cekap dan berkesan.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri