Parlimen patut bersidang selewat-lewatnya pada 16 Ogos untuk mengungkai keenam-enam Ordinan Darurat dan Muhyiddin perlu menunjukkan yang beliau mempunyai majoriti di Parlimen

Semasa Malaysia mula melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020, kita ada 728 kes Covid-19 dan dua kematian.

Kini, selepas pelbagai bentuk PKP dan darurat selama enam bulan, kita mencatatkan sejumlah 1,163,291 kes dan 9,598 kematian akibat Covid-19 -- peningkatan 1,600 kali ganda dalam kes terkumpul dan peningkatan 4,800 kali ganda dalam kematian selepas 16 bulan.

November lepas, kita berada di tempat ke-85 dari segi jumlah kes terkumpul, sembilan bulan kemudian, kita berada di tempat ke-27.

Dari segi angka kes baharu dan kematian baharu harian, kita berada dalam kalangan 12 negara teratas, dengan Malaysia di tempat pertama dari kiraan kes per sejuta penduduk dari 12 negara ini.

Dua puluh bulan selepas bermulanya wabak ini, negara kita kini merupakan antara negara dengan ukuran terburuk dalam usaha mengekang penularan wabak ini.

Pada 5 Januari 2021, saya menyeru supaya persidangan khas Parlimen diadakan untuk berbincang mengenai keadaan wabak Covid-19 yang semakin memburuk dan mengelakkan negara kita daripada bergerak ke arah 200,000-250,000 kes Covid-19.

Sebaliknya, darurat diisytiharkan dan Parlimen digantung.

Selepas seruan berkali-kali daripada Yang di Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja Melayu pada 16 Jun 2021 supaya Proklamasi Darurat, Ordinan Darurat, dan Pelan Pemulihan Negara dibentangkan dan dibahas di Parlimen, sidang khas Parlimen selama lima hari untuk Dewan Rakyat dan tiga hari untuk Dewan Negara dijadualkan bermula pada 26 Julai, tetapi, tidak ada sebarang perbahasan mengenai Proklamasi Darurat atau Ordinan Darurat.

Amat malang sekali, apabila sidang khas ini pun digantung pada 29 Julai atas alasan wabak Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Noor Hisham Abdullah tidak boleh menjadi alat politik kerajaan Muhyiddin dan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Rakyat perlu bersidang segera dalam mesyuarat tergempar untuk membincangkan pelanggaran keistimewaan Parlimen dan undang-undang yang amat serius di mana Ahli-ahli Parlimen dihalang daripada menjalankan tanggungjawab mereka pada 2 Ogos 2021.

Dengan pengumuman daripada Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi, yang menarik sokongan UMNO kepada Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, Parlimen perlu bersidang semula selewat-lewatnya pada 16 Ogos untuk mengungkai keenam-enam Ordinan Darurat dan untuk membolehkan Muhyiddin menunjukkan sama ada beliau ada mempunyai kepercayaan majoriti Ahli-ahli Parlimen.

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri