#kerajaangagal11 -- Seruan untuk siasatan bebas mengenai kematian A Ganapathy

Kematian misteri A. Ganapathy memerlukan pembentukan sebuah siasatan bebas untuk mencari punca dan sebab sebenar kematian beliau.

Saya mengalu-alukan cadangan MIC untuk penyiasatan bebas mengenai kematian A. Ganapathy, yang kakinya telah diamputasi dan kemudian meninggal dunia setelah ditahan oleh polis.

Seruan MIC dibuat oleh Naib Presiden MIC Sivarraajh Chandran yang mengatakan semalam bahawa kejadian itu membuktikan pentingnya pembentukan Suruhanjaya Bebas Pengaduan dan Salah Laku Polis (IPCMC).

Ganapathy meninggal dunia kira-kira sebulan selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi Hospital Selayang selepas beliau ditahan oleh pihak polis untuk membantu siasatan.

Ibu si mati mendakwa bahawa anaknya dinafikan haknya untuk mendapatkan rawatan perubatan, dan dia dipukul, mengakibatkan kecederaan parah ketika di dalam tahanan.

A Ganapathy yang berusia empat puluh tahun ditangkap pada 24 Februari untuk membantu siasatan mengenai ahli keluarga yang dikehendaki oleh polis.

Dia dibebaskan pada 8 Mac tetapi dimasukkan ke unit rawatan rapi Hospital Selayang.

Ibunya yang berusia 60 tahun, S Thanaletchumy, mengatakan bahawa anaknya memberitahu bahawa polis telah memukulnya dengan paip getah.

Keluarganya mendakwa kesihatan Ganapathy merosot selepas berada dalam tahanan polis, mengakibatkan kakinya bengkak dan lebam seolah-olah dia dipukul.

Ganapathy pernah bekerja sebagai peniaga menjual susu lembu dan mempunyai dua orang anak berusia lima dan tujuh tahun.

Persoalannya sekarang adalah apakah Menteri MIC, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Saravanan Murugan akan memastikan bahawa Kabinet hari ini akan membentuk siasatan bebas mengenai kematian Ganapathy dan juga menjanjikan bahawa kerajaan Muhyiddin masih komited seperti di masa lalu untuk mewujudkan IPCMC -- janji yang diberikan Muhyiddin ketika beliau merupakan menteri dalam negeri di bawah kerajaan Pakatan Harapan.

Sebenarnya, Muhyiddin sebagai menteri dalam negeri telah menetapkan bahawa IPCMC akan dibentuk pada akhir tahun 2019 -- cadangan yang pertama kali dibuat oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai Reformasi Polis pada tahun 2004!

Tiga Perdana Menteri telah datang dan pergi, dan Perdana Menteri keempat yang telah memberikan komitmen untuk menubuhkan IPCMC kini menyeret kakinya mengenai perkara ini.

Bolehkah Menteri MIC menjelaskan mengapa selepas mesyuarat Kabinet hari ini?

Semalam, saya mengatakan bahawa denda RM50,000 untuk penjual burger Kota Bharu, Wan Mohd Faisal Kadir, 38, yang mengusahakan sebuah gerai di hadapan rumahnya di Kampung Rambutan Rendang, Kota Bharu, adalah bukti kakistokrasi dalam Kerajaan Muhyiddin.

Bolehkah Kabinet mengganti denda RM50,000 yang keras dan tidak dapat dibebankan dengan amaran tegas kepada Wan Faisal bahawa dia akan didenda jika dia melanggar perintah kawalan pergerakan lagi.

Denda zalim sebanyak RM10,000 kepada individu dan RM50,000 kepada syarikat ini dikuatkuasakan melalui Ordinan Darurat (Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 pada 11 Mac 2021.

Selepas lebih daripada sebulan dikuatkuasakan, pihak Polis sendiri pun masih tidak memahami peraturan baharu di bawah Ordinan Darurat ini, seperti yang didakwa oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Tidak hairanlah bahawa Malaysia bukan salah satu negara di Asia Timur dan Pasifik yang menunjukkan prestasi yang baik dalam memerangi wabak Covid-19.

Malaysia perlu berusaha untuk melakukan dengan lebih baik dalam mengawal penularan wabak ini.

Tamatkan darurat dan panggil Parlimen bersidang untuk menggerakkan usaha dan pendekatan yang melibatkan “keseluruhan kerajaan” dan “keseluruhan masyarakat” supaya kita boleh melawan wabak ini dengan lebih baik dan bukan ketinggalan di belakang negara-negara seperti Singapura, Taiwan, Korea Selatan, Jepun, UAE, Hong Kong, Vietnam, China, Thailand dan Arab Saudi.

Semalam adalah hari ke-13 berturut-turut di mana kes Covid-19 baharu mencatatkan lebih daripada 2,000 kes, dengan 2,733 kes, menjadikan jumlah terkumpul 398,451 kes.

Malaysia kini berada di persimpangan wabak Covid-19. Adakah kita akan mengatasi kenaikan 13 hari berturut-turut dengan lebih daripada 2,000 kes, dengan menurunkan angka ini ke bawah 2,000 atau adakah kenaikan harian kes Covid-19 akan melonjak melebihi tanda 3,000 untuk menandakan permulaan gelombang keempat Covid-19 di Malaysia?

Sekiranya peningkatan jumlah kes Covid-19 baru setiap hari melepasi angka 3,000, maka itu menandakan kegagalan sepenuhnya pengisytiharan darurat dan penangguhan Parlimen kononnya untuk memerangi pandemi Covid-19.

Kita kini berada di tangga ke-44 di antara negara-negara di dunia dengan kadar kenaikan harian ini, kita kemungkinan akan mengatasi Bulgaria (399,259 kes) ke tangga ke-43 esok dan mengatasi Arab Saudi (414,219 kes) pada awal Mei untuk berada di tempat ke-42 di dunia.

Mengapa Malaysia terus mengatasi kedudukan negara lain dengan lebih banyak jumlah keseluruhan kes Covid-19?

Kerajaan Muhyiddin perlu mengundurkan diri atas ketidakcekapan dan kegagalan mentadbir serta pencabulan Perlembagaan dan Rukun Negara sekiranya mereka tidak mampu untuk mengawal gelombang ketiga penularan Covid-19 dengan kadar peningkatan harian kes yang terus melonjak ke arah 3,000 kes sehari.

Semalam, Ketua Pembangkang Parlimen dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim disoal siasat oleh polis berhubung kononnya rakaman perbualan telefon dengan Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam rakaman terbaru yang berlangsung selama empat minit 17 saat, suara orang yang terdengar seperti Anwar memuji orang yang terdengar seperti Zahid mengenai pengendalian perhimpunan agung Umno.

Anwar disoal siasat di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan.

Tetapi persoalannya mengapa rakaman audio yang diedarkan yang didakwa mengandungi suara Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dan Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin, mengenai penyuapan anggota Parlimen, tidak disoal oleh pihak polis.

Adakah pihak Polis sedar bahawa reputasi, kredibiliti, dan tahap kepercayaan terhadap mereka tidak dibantu dengan amalan layanan berbeza seperti ini?

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri