Musuh DAP sedang bertepuk tangan gembira melihat parti kita menyertai kucar kacir dan perpecahan seperti parti-parti politik lain dalam tiga tahun yang lepas

Musuh DAP sedang bertepuk tangan gembira melihat parti kita menyertai kucar kacir dan perpecahan seperti parti-parti politik lain dalam tiga tahun yang lepas.

Sehingga baru-baru ini, DAP bukan sahaja telah membuktikan ia adalah satu-satunya parti politik utama yang mana ke semua 42 orang Ahli Parlimennya kekal kukuh dan bersatu, menolak budaya “katak”, tetapi juga sebagai parti yang dilihat berdisiplin, berpandangan ke hadapan, dengan hala tuju yang jelas, dan bekerja untuk kepentingan rakyat dan negara.

Tetapi hari-hari kebelakangan ini menunjukkan kisah yang berbeza -- DAP kelihatan kucar kacir, berbelah bahagi, dan tidak bersatu seperti parti-parti politik utama yang lain.

Perkara ini perlu dipandang serius oleh semua pemimpin, ahli dan penyokong DAP yang serius untuk mengejar Impian Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang bertaraf dunia yang bersatu, progresif dan sejahtera.

Kita berada dalam politik, bukan untuk diri kita sendiri, tetapi untuk negara dan demi anak-anak kita dan anak-anak mereka.

Malaysia berada dalam satu wilayah yang baharu sejak 9 Mei 2018, kerana apa yang berlaku pada Pilihan Raya Umum ke-14 adalah bersejarah dan belum pernah terjadi sebelumnya, kerana kita bukan sahaja melakukan peralihan kuasa secara aman dan demokratik buat pertama kali dalam enam dekad, kita mengakhiri politik hegemoni di mana satu parti politik boleh menguasai yang lain dan menggunakan kuasa politik tertinggi sementara parti-parti lain hanya bergantung pada kehendak dan keinginan parti politik hegemoni yang satu itu.

Malaysia baharu sedang berjuang untuk dilahirkan di mana tidak ada parti politik yang dapat menggunakan hegemoni politik di negara ini tetapi kekuatan politik didasarkan pada bentuk politik pakatan yang lebih adil yang timbul dari gabungan parti-parti politik yang berbeza berasaskan konsensus mengenai apa yang baik untuk Malaysia

DAP berpendapat bahawa kita mempunyai mandat rakyat selama lima tahun untuk memenuhi janji-janji Pilihan Raya Umum ke-14 Pakatan Harapan yang terdapat dalam Buku Harapan -- untuk membangun kembali negara ini dengan reformasi institusi dan perubahan undang-undang untuk menjauhkan negara kita daripada politik perkauman dan keagamaan yang ekstrem, tidak toleran dan sempit pada era sebelumnya, di mana “Perpaduan Cina”, “Perpaduan India”, “Perpaduan Kadazan”, atau “Perpaduan Iban” diperlukan bersama dengan “Perpaduan Melayu”, sedangkan apa yang berlaku adalah hanya kepentingan "UMNO-putra" yang terbela dengan mengorbankan semua bumiputera dan rakyat Malaysia -- dan kembali ke Impian Malaysia seperti yang diungkapkan oleh Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman, untuk menjadi “sinar cahaya dalam dunia yang kelam dan terganggu”.

Kita memulakan usaha mengembalikan Malaysia sebagai sebuah negara besar bertaraf dunia, berdasarkan prinsip-prinsip pembangunan bangsa yang terdiri daripada pelbagai kaum, bahasa, agama dan budaya di Malaysia dan bukan dengan asimilasi, di mana terdapat pemisahan kuasa, kedaulatan undang-undang, penghormatan terhadap meritokrasi, hak asasi manusia dan kelestarian alam sekitar -- seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia dan Rukun Negara.

Kita tidak mahu prinsip mendahulukan Melayu, Cina, India, Kadazan, atau Iban, tetapi kita mahu mendahulukan keutamaan semua rakyat Malaysia!

Kita tidak menjangkakan kerajaan Pakatan Harapan akan digulingkan melalui konspirasi Langkah Sheraton selepas 22 bulan, yang membawa masuk pemerintahan pintu belakang yang tidak kompeten, tidak demokratik, tidak sah dan kakistokratik, yang membantutkan usaha untuk memenuhi Impian Malaysia.

Rakyat Malaysia masih belum dapat memahami sepenuhnya politik gabungan Malaysia baharu, di mana tidak ada mana-mana parti mempunyai hegemoni politik, sebaliknya kepentingan pelbagai kaum, agama, dan budaya yang diutamakan.

Sebagai contoh, pentadbiran Pakatan Harapan selama 22 bulan tidak sepenuhnya berlaku dalam corak "politik gabungan", kerana masih banyak unsur politik hegemoni lama.

Kita belum sepenuhnya mengembangkan budaya politik gabungan, di mana Perdana Menteri dan Menteri Kabinet dipandu sepenuhnya oleh prinsip dan budaya politik gabungan.

Malaysia berusaha mencari keseimbangan politik baru. Inilah sebabnya mengapa kita mempunyai keadaan darurat dan penggantungan Parlimen kononnya untuk memerangi wabak Covid-19, ketika keadaan Covid-19 semakin membimbangkan dalam keadaan darurat dan Parlimen harus dipanggil bersidang untuk memimpin mobilisasi sepenuhnya usaha negara terhadap melawan wabak Covid- 19 melalui strategi dan pendekatan yang melibatkan “keseluruhan kerajaan” dan “keseluruhan masyarakat”.

Inilah sebabnya mengapa terdapat fenomena "Tiga Kerajaan" di antara UMNO, PAS dan Bersatu dalam kerajaan.

UMNO tidak mahu menjadi parti No. 2 dalam kerajaan. Ia mahu mendapat Perdana Menteri dari UMNO.

Tetapi adakah Tan Sri Muhyiddin Yassin akan berjaya memecahbelahkan UMNO dengan mendapatkan sokongan daripada Menteri-menteri UMNO dalam pemerintahan PN melawan “kluster mahkamah” UMNO?

Masa akan menentukan.

Ada pihak yang mengatakan Impian Malaysia adalah impian yang mustahil -- bahawa Malaysia telah mengalami kemunduran terlalu banyak dalam enam dekad terakhir, dengan banyak negara yang berada di belakang kita telah mengatasi kita dari segi pembangunan dan impak di dunia.

Saya rasa tidak mustahil untuk mengejar dan merealisasikan Impian Malaysia walaupun kita benar-benar kesuntukan masa.

Dengan syarat kita dapat menyatukan seluruh rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, agama, status atau wilayah, dalam mencapai tujuan keadilan, kebebasan, keunggulan dan integriti nasional, kita dapat menebus kegagalan dan kekurangan masa lalu.

Kita perlu meyakinkan semua orang Melayu, Cina, India, Kazadan, Iban, dan Orang Asli untuk melihat diri mereka pertamanya sebagai rakyat Malaysia, walaupun mereka juga mempunyai pelbagai identiti etnik, agama, bahasa, budaya, dan wilayah. Persoalan utamanya, bilakah setiap kumpulan etnik ini akan melihat diri mereka sebagai pertamanya, rakyat Malaysia.

Kita mesti kembali memberi inspirasi, memotivasi, memberi semangat semula kepada rakyat Malaysia dalam usaha mencapai Impian Malaysia untuk menjadi sebuah negara hebat bertaraf dunia pada Pilihan Raya Umum ke-15 -- untuk melaksanakan janji-janji untuk membentuk sebuah negara Malaysia yang hebat yang kita belum dapat penuhi selepas Pilihan Raya Umum ke-14.

DAP tidak boleh terus dilihat sebagai parti yang huru-hara, berpecah belah, tidak bersatu dan tidak berdisiplin jika kita mahu memberi inspirasi semula kepada rakyat Malaysia dalam mengejar Impian Malaysia untuk menjadi sebuah negara yang hebat di dunia.

Kita harus memberikan contoh keyakinan dan harapan untuk masa depan dan menjadi sinar cahaya dalam "politik baharu" Malaysia yang sukar dan terganggu!

Oleh itu, marilah kita segera mengukuhkan imej kita dan membuktikan bahawa DAP adalah sebuah parti yang bersatu padu, berdisiplin, dan berpandangan ke hadapan!

Lim Kit Siang Ahli Parlimen Iskandar Puteri