Jika tiada salahnya dengan perkongsian Facebook menyuruh pengguna Melayu memboikot perniagaan Cina, kenapa pula Ismail Sabri memadamkan perkongsian tersebut?

Malay Mail Online hari ini melaporkan bahawa berikutan jadualnya yang sibuk, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dijangka tidak memberikan kenyataannya kepada polis minggu ini, berikutan perkongsian Facebooknya yang penuh kontroversi menyuruh pengguna Melayu supaya memboikot peniaga Cina.

Ya, Ismail kini sedang menikmati layanan wira terhadapnya selepas tekanan politik diberikan ke atas Kabinet, menyebabkan bukan sahaja 35 menteri, tetapi juga dua menteri MCA yang selama ini mengecam kenyataan perkauman Ismail sebelum mesyuarat Kabinet semalam, untuk terpaksa menerima sahaja seruan Ismail dan menyifatkannya sebagai bijak, dan ditujukan kepada semua peniaga serta bukan peniaga dari kaum tertentu supaya menurunkan harga.

Tiada sesiapa yang tahu bagaimana dua menteri MCA tersebut dapat membulatkan yang lonjong, tetapi mereka jelas telah mencapai teknik silat politik yang tidak difahami oleh manusia biasa, termasuk ahli politik biasa.

Bagaimana pun, sekiranya tweet Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengarahkan siasatan polis terhadap perkongsian Facebook Ismail yang membuat kenyataan perkauman menyuruh pengguna Melayu memboikot peniaga Cina masih perlu diambil serius selepas Kabinet membersihkan Ismail daripada masalah Facebooknya itu, tidakkah polis sepatutnya menyiasat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan seluruh anggota Kabinet tentang bagaimana mereka berjaya mengubah kenyataan perkauman Ismail supaya memboikot peniaga Cina menjadi teguran kepada semua peniaga dan bukan kaum tertentu sahaja untuk menurunkan harga barang?

Bukan sahaja kita di Malaysia, seluruh dunia juga teringin mahu tahu bagaimana Kabinet Malaysia berjaya menghasilkan sakti sebegini rupa, pertamanya menukar seruan perkauman kepada pengguna Melayu untuk memboikot peniaga Cina menjadi kenyataan terhadap semua kaum; dan kedua, sakti yang lebih hebat lagi, menukarkan pemimpin politik seperti dua menteri MCA itu, yang sebelumnya benar-benar percaya dengan sifat perkauman perkongsian Facebook Ismail sebelum mesyuarat Kabinet, tetapi kemudiannya menerima kenyataan Ismail itu sebagai tidak bersifat perkauman langsung.

Pun begitu, adakah pihak polis akan menyiasat Najib dan 35 Menteri Kabinet yang lain mengenai bagaimana mereka telah menukarkan sebuah seruan perkauman menjadi tidak perkauman?

Ismail berkata bahawa tidak ada masalah dengan perkongsian Facebooknya dan tidak akan memohon maaf. Malah, beliau diraikan sebagai wira nasional – lebih hebat berbanding Menteri Dalam Negeri Zahid Hamidi.

Tetapi jika tiada salahnya dengan perkongsian Facebook menyuruh pengguna Melayu memboikot perniagaan Cina, kenapa pula Ismail Sabri memadamkan perkongsian tersebut?

Lim Kit Siang Ketua Parlimen DAP & Ahli Parlimen Gelang Patah