red arrow http://limkitsiang.com 

 red arrow http://blog.limkitsiang.com 

 

Kenyataan media oleh Lim Kit Siang di Kuala Lumpur pada hari Ahad, 5hb Ogos 2012: 

Rakyat Malaysia mesti menyiasat terlebih dahulu “siapa, bila dan apa” berhubung dengan asal-usul tipu helah insiden “kencing”

Semalam, saya telah menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan yang karut dan bohong yang telah dipaparkan dalam laman sosial Facebook bagi filem 13 Mei Tanda Putera bahawa saya telah kencing dibawah tiang bendera Selangor di rumah kediaman Menteri Besar Selangor pada masa itu semasa rusuhan 13 Mei 1969.

Petikan dari gambar yang telah digunakan dalam Facebook yang menunjukkan saya diperlakukan, berbunyi:

“Lim Kit Siang telah kencing di bawah tiang bendera Selangor yang terpacak di rumah menteri besar Selangor ketika itu, Harun Idris, (Lim Kit Siang had urinated at the foot of the flagpole bearing the Selangor flag at the then Selangor MB’s Harun Idris’ house)”

Gambar ini dimuat naik dalam album Facebook yang bertajuk ‘Peristiwa-peristiwa yang dimuatkan di dalam filem ini’ (Events depicted in this movie).

Walaupun gambar yang menjelikkan itu serta petikannya telah dikeluarkan daripada laman rasmi filem tersebut, Malaysiakini telah menangkap imej serta komen-komen awal melalui ‘screenshot’.

Saya amat tertarik dengan dua daripada 69 komen sejak Malaysiakini melaporkan penafian dan penyangkalan saya, iaitu:

RealSoldier witness513 tidak masuk akal langsung untuk menuduh LKS melakukan perkara jijik tersebut kerana tiang bendera bukanlah sesuatu yang mempunyai akses mudah kepada orang awam kerana ianya terletak didalam perkarangan rumah MB yang dipagari dan dikawal oleh ‘jaga’. Kebetulan pula pada masa itu saya berada di rumah MB pada hari yang pahit itu dari jam 3 pagi sehingga 5:30 pagi 14 Mei berikutan usaha menyelamat oleh pihak keselamatan.

FREE Gambar LKS diperlakukan oleh pegawai-pegawai tekah diambil di terminal lapangan terbang lama Kota Kinabalu. Pegawai-pegawai dalm gambar itu yang berpakaian seragam serba putih merupakan pegawai imigresen selepas arahan telah dikeluarkan oleh Harris Salleh untuk mendeportasi LKS dari Sabah. Penulis ini pada masa itu sedang berada didalam sebuah kapal terbang dan telah melihat dari tingkap kapal terbang tersebut insiden LKS dipaksa duduk didalam kerusi roda dan dibawa keluar untuk dideportasi balik ke KL.

Apa yang telah ditulis oleh RealSoldier sememangnya munasabah, kerana pada tahun 1969, saya tidak tahu dimana kediaman rasmi Menteri Besar Selangor, apatah lagi kewujudan tiang bendera yang “terletak didalam perkarangan rumah MB yang dipagari dan dikawal oleh ‘jaga’”.

Tulisan ini mendedahkan fitnah, kepalsuan dan pembohongan bahawa saya atau sesiapapun boleh kencing dibawah tiang bendera rumah Menteri Besar Selangor – apabila ianya jelas tidak boleh dilakukan kerana ianya berada dalam kawalan dan pengawasan keselamatan.

Tulisan kedua merupakan keterangan yang telah diberikan berhubung dengan kesahihan dan asal gambar yang dipaparkan dalam laman rasmi Facebook filem Tanda Putera.

Gambar ini bukan diambil pada tahun 1969 tetapi pada 15 tahun selepas itu, iaitu 26 Ogos, 1984 di terminal lama lapangan terbang Kota Kinabalu.

Saya telah menaiki penerbangan ke Kota Kinabalu pada pagi tersebut melalui Sandakan sebagai menyahut cabaran Ketua Menteri Sabah pada masa itu, Datuk Haris Salleh untuk mengulangi ucapan saya pada 23 Julai 1984 di luar Parlimen tanpa perlindungan hak istimewa Parlimen berhubung dengan penyalahgunaan kuasa sebagai Ketua Menteri Sabah terutamanya berkenaan dengan Labuan dikeluarkan dari Sabah dan diberi status Wilayah Persekutuan.

Saya telah mencabar Harris untuk memberi saya masa dan tempat untuk saya mengulangi ucapan Parlimen saya, dan apabila Haris menetapkan Dewan Masyarakat Sandakan untuk saya berbuat demikian pada 26 Ogos jam 10 pagi, saya telah menerimanya dengan sert-merta dan telah menaiki penerbangan ke Kota Kinabalu bersama Naib Pengerusi Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Jelutong pada masa itu, Karpal Singh melalui Sandakan untuk ‘majlis’ tersebut.

Akan tetapi di Lapangan Terbang Kota Kinabalu, saya tidak dibenarkan masuk diatas arahan Ketua Menteri Sabah yang pada awalnya telah mencabar saya untuk mengulangi ucapan Parlimen saya terhadapnya di Sandakan pada pagi hari yang sama jua!

Saya telah dimaklumkan untuk menaiki penerbangan yang sama kembali ke Kuala Lumpur. Dalam dua jam berunding dengan pihak imigresen, saya telah menjelaskan dengan bertubi-tubi bahawa tindakan menghalang saya dari memasuki Sabah merupakan satu penyalahgunaan kuasa autonomi oleh pegawai imigresen yang amat teruk dan saya belum bersedia untuk meninggalkan negara saya ini diatas kebebasan yang telah diberikan. Saya juga memberitahu mereka bahawa mereka harus ‘mengangkat’ saya kedalam pesawat itu. Dengan itu, akhirnya, mereka telah memaksa saya duduk dalam kerusi roda dan telah mengangkat saya kedalam pesawat tersebut.

Gambar tersebut merupakan gambar yang diambil pada tahun 1984 di Kota Kinabalu dimana ianya telah disalahgunakan dalam laman Facebook rasmi Tanda Putera sebagai salah satu gambar 13 Mei 1969.

Kedua-dua komen tersebut adalah sebahagian daripada cebisan sejarah yang melibatkan pengalaman orang awam, yang tidak ditokok tambah atau diputarbelitkan oleh pembohongan dan fitnah.

Biar kebenaran mengenai apa yang benar-benar berlaku menyerlah.

“RealSolder” telah memaparkan kepalsuan bahawa saya telah kencing dibawah tiang bendera di rumah Menteri Besar Selangor, tetapi sesiapapun boleh berbuat demikian kerana tiang tersebut terpacak didalam perkarangan kediaman Menteri Besar.

Tetapi, bagaimana dan apakah asal usul kepalsuan “kencing” didepan rumah Menteri Besar dan dimanakah ia bermula, yang dikatakan mencetuskan rusuhan 13 Mei?

Sejak mulanya laman rasmi Facebook Tanda Putera, saya telah bertanya jika sesiapa pernah mendengar mengenai insiden “kencing” dibawah tiang bendera rumah Menteri Besar yang telah mencetus rusuhan 13 Mei, tetapi tiada sesiapapun yang tahu mengenai perkara ini sebelum ini.

Akan tetapi, kedua-dua ‘Kertas Putih’ yang telah dikeluarkan oleh Majlis Operasi Negara (National Operations Council) pada 9 Oktober 1969 yang bertajuk “The May 13 Tragedy” serta buku Tunku Abdul Rahman’s “May 13 – Before & After” tidak pernah membuat apa-apa rujukan pun kepada insiden kencing di rumah Menteri Besar Selangor.

Ini merupakan satu skandal “Urine-Gate” atau “Pee-Gate” Malaysia.

Rakyat Malaysia mesti menyiasat terlebih dahulu “siapa, bila dan apa” berhubung dengan asal-usul tipu helah insiden “kencing” di bawah tiang bendera di rumah Menteri Besar Selangor yang telah mencetuskan rusuhan 13 Mei 1969 – kerana sekiranya tiada apa-apa unsur kebenaran dalam dakwaan tersebut, ianya mesti dikuburkan sekarang juga.

Bila pula masa kisah karut ini mula disebarkan? Atau ianya digemparkan sekarang – untuk Tanda Putera?

Ianya menyedihkan kerana semua usaha menjelang sambutan Kemerdekaan yang ke-55/Hari Malaysia Ke-49 sepatutnya berfokuskan perpaduan yang diversif dan berbilang kaum, tetapi nampaknya ada elemen-elemen anti-nasional yang mengapi-apikan syak wasangka buruk diantara kaum dan memporak-perandakan keharmonian di negara ini dengan penyebaran kepalsuan dan fitnah berhubung dengan sejarah tanahair ini.

Jika slogan dan polisi 1Malaysia Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membawa apa-apa maksud pun, saya menyeru kepada rakyat Malaysia untuk membuktikan bahawa mereka benar-benar anak bangsa Malaysia sejati dalam sambutan Hari Kemerdekaan Ke-55 dan Hari Malaysia Ke-49!


*Lim Kit Siang, DAP Parliamentary Leader & MP for Ipoh Timor

 

 

Valid HTML 4.0 Transitional