red arrow http://limkitsiang.com 

 red arrow http://blog.limkitsiang.com 

 

Kenyataan media oleh Lim Kit Siang di Kuala Lumpur pada hari Sabtu, 7hb Julai 2012: 

Saya tidak membenci Mahathir, sebaliknya apa saya menentang adalah kemunculan ‘Mahathirisme’

Saya baru kembali dari lawatan empat hari ke Myanmar dan tertarik dengan kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengatakan beliau tidak tahu mengapa saya membencinya seperti ini.

Biar saya menekankan kepada Mahathir yang bukan beliau yang saya membenci dan menyukai tiga bekas Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman, Tun Hussein dan Tun Abdullah serta rakyat Malaysia; sebaliknya apa saya menentang adalah kemunculan ‘Mahathirisme’ dalam scenario politik Pilihanraya Umum ke-13.

Tanggapan Mahathir itu salah sama sekali apabila mengeluarkan kenyataan bahawa pengundi telah menolak Abdullah kerana telah “dianiaya olehnya” :

“Kali terakhir Abdullah bertindak kurang baik dengan saya, rakyat tidak menyokong BN. Oleh itu, ada segelintir yang bersimpati dengan saya”.

Sebab mengapa Abdullah dan UMNO/BN kalah teruk dalam pilihanraya 2008 adalah kerana selepas kemenangan besar dalam pilihanraya umum 2004, beliau telah gagal dalam menghakis warisan ‘Mahathirisme’ yang dibelenggu korupsi, kronisme dan penyalahgunaan kuasa.

Baru-baru ini, Mahathir telah menghidupkan semula ‘Mahathirisme’ ini dengan mengapi-apikan isu-isu perkauman, sumpahan korupsi, kronisme dan penyalahgunaan kuasa sambil menakutkan-nakutkan rakyat Malaysia dengan isu perkauman dikalangan kaum Melayu akan hilang kuasa sekiranya UMNO ditumpaskan dalam pilihanraya umum yang akan datang, dan bahawa Najib merupakan seorang pemimpin yang lemah dan bahawa apa-apa perubahan akan mencetus rusuhan, dan bahawa PRU13 akan dicemari isu perkauman dan bahawa pengundi Cina merupakan faktor penentu dalam PRU13 dan akhirnya akan menentukan pihak mana yang akan membentuk kerajaan baru - kenyataan-kenyataan yang tidak berasas dan tidak munasabah, provokatif, dan telah menentang lima dekad pembangunan negara Malaysia, visi Wawasan 2020 Bangsa Malaysia dan konsep 1Malaysia Najib Razak.

Sambil menangkis isu ‘Mahathirisme’, Mahathir kini sedang kuat berusaha untuk memulihkan dan menubuhkan ‘Mahathirisme’ sebagai satu doktrin rasmi UMNO/BN selepas PRU13, samada yang diketuai oleh Najib atau sesiapa yang lain.

Pengundi Malaysia, terutamanya tiga juta pengundi baru dalam PRU13, mestilah berpakat dan menyangkal tanggapan Mahathir dan kemunculan Mahathirisme ditolak sepenuhnya dan membuat keputusan untuk menghantar satu mesej yang jelas bahawa PRU13 bukanlah mengenai perbezaan kaum tetapi mengenai masa depan Malaysia yang kekal harmoni, adil dan progresif dimana kita akan lihat pembanterasan korupsi, kronisme dan penyalahgunaan kuasa dalam sejarah negara ini.


*Lim Kit Siang, Ketua Parlimen DAP & Ahli Parlimen Kawasan Ipoh Timor

 

 

Valid HTML 4.0 Transitional